Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dansen sätter snurr på Malung

Annons

Den undersökning som nu genomförts på uppdrag av turistbolaget i Malung-Sälen visar att Danbandsveckan under 2002 genererade cirka 20 miljoner kronor i Malung och av dessa beräknas norrmännen ha bidragit med cirka fem miljoner kronor.

En liknande undersökning gjordes 1999 och där visar det sig att bland annat antalet övernattningar ökat från 14 000 till

30 000 förra året vilket ger ett klart besked om att de som besöker Malung och Dansbandsveckan tillbringar mer tid i Malung nu än för några år sedan. Vilket också genererar mer pengar till de som svarar för boende, restauranger och handel.

-Vi är naturligtvis mycket glada över den utveckling som Dansbandsveckan fått i Malung och vilken betydelse den har för hela bygden, menar även grundaren av det här arrangemanget Bertil Elfström som tror att man också i år kommer att notera en ökning av antalet besökare eftersom intresset för den här veckan tycks öka över hela landet.

Dansbandsveckan har även stora effekter på sysselsättningen. Man har i undersökningen kommit fram till att den här veckan skapar cirka 20 helårsarbeten trots att det bara rör sig om en vecka och den genererar också en hel del skatt, till kommunen cirka 1,5 miljoner extra och till landstinget cirka 700 000 kronor efter de beräkningar man gjort.

Det kan också noteras att 1999, då den förra undersökningen gjordes kom det 25 000 besökare under veckan och 2002 var den siffran cirka 32 000.

De som besöker Malung den här veckan deltar också i andra aktiviteter i bygden vilket då också bidrar till att man konsumerar mer pengar under de dagar man befinner sig i Malung. Några siffror på hur mycket detta rör sig om framgår inte i undersökningen.

Undersökningen visar också klart att antalet besökare från Norge har ökat påtagligt under de senaste åren och norrmännen svarar i dag för 20 procent av alla gäster. Där vet man också att dessa har högre konsumtion som främst berör livsmedel och shopping.

Undersökningen visar att shopping och livsmedel omsätter

2,5 miljoner en siffra som dock många anser vara lägre än verkligheten.

När det gäller restaurangerna har man i undersökningen kommit fram till att dessa omsätter cirka fyra miljoner kronor under den här veckan.

Med andra ord. Dansbandsveckan är en riktig guldkalv för hela Malungs kommun.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons