Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dansbandsveckan ger både jobb och ökad handel

Annons

De totala skatteintäkterna blir cirka 3 miljoner kronor extra varav en tredjedel handlar om ökade intäkter i form av kommunalskatt för Malungs kommun.

-Det här visar att Dansbandsveckan är mycket betydelsefull för hela kommunen. För turistbolaget och campingen i Malung är det en livsnerv. Ungefär 75 procent av campingen ligger på Dansbandsveckan, säger Malungs turistchef Lars Bälter.

När det gäller logi handlar det om, 4,3 miljoner (främst camping, hotell och stugor). livsmedel cirka 3 miljoner, restaurang cirka 5,6 miljoner, transport, 1,7 miljoner (gäller taxi, buss och bensin), shopping 2,4 miljoner och aktivitet, 6,9 miljoner (handlar om entréavgifter till Orrskogen som har merparten samt entréer till andra evememang). Den konsumtion som exempelvis norrmän gör under Dansbandsveckan handlar om cirka 5,5 miljoner kronor.

En liknande utredning som gäller Dansbandsveckan gjordes 1999 och 2002 och siffrorna visar att Dansbandsveckan blir mer och mer betydelsefull för kommunen och då framför allt näringen och handeln. För sju år sedan, första gången man gjorde den här utvärderingen, visade det sig att Dansbandsveckan och de effekter som blev av denna mostsvarade 14 årsjobb. Sedan dess har denna siffra fördubblats.

År 2006 var det rekord när det gäller antalet personer som besökte Malung under Dansbandsveckan och det avspeglade sig på handeln inte minst i livsmedelsbutikerna i Malung. Drygt 35000 personer löste entré vid Orrskogen under kvällstid vilket var rekord.

-Vi kan se att antalet besökare från vårt grannland Norge har ökat stadigt och den publiken utgör ungefär 20 procent av besökarna, säger Lars Bälter.

-Eftersom det är billigare i Sverige än i Norge då framför allt livsmedel gör det också att handeln i Malung har mycket nytta av att antalet norska gäster blir fler, säger Bälter.

Det som är anmärkningsvärt med just Dansbandsveckan är att det har sådana positiva effekter jämfört med övriga veckor att det motsvarar 29 helårsjobb. Man har kommit fram till att livsmedel och övrig shopping motsvarar 5,4 miljoner en siffra som flera näringsidkare anser vara ännu högre.

-Det här visar vilken enorm betydelse veckan har för alla i Malungs kommun, säger turistchefen Lars Bälter som är övertygad om att den här veckan kommer att betyda ännu mer i framtiden för Malung.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons