Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dans- och musikskolan fyller 50

Annons

Det har gått knappt en månad sedan Per-Erik tog över chefsstolen efter Ingela Barksjö.

- Ingela är tjänstledig, så än så länge är jag bara tillförordnad chef, förklarar Per-Erik, med många strängar på sin lyra.

Per-Erik har lång erfarenhet av musiklivet. Han har studerat två år i Härnösand och fyra år i Stockholm. Dessutom har han varit musikalisk ledare hemma i Bjursås under många år.

Han spelar fiol och gitarr, men i dag, med ansvar för musikskoleverksamheten i kommunen, blir det inte så mycket tid för eget spelande.

- Mitt viktigaste jobb är att skapa förutsättningar och visa att dans- och musikskolan har en väsentlig betydelse för kulturlivet inom kommunen, förklarar Per-Erik.

Dans- och musikskolan har i dag en organisation som står på tre ben:

Musiken, som är grunden till dans- och musikskolans verksamhet, som startade 1952 med endast 30 elever.

Dansen, som gjorde entré i musikskolans verksamhet på 80-talet.

Musikal. Det senaste, med bara ett par år på nacken.

Estetiska programmet finns också i organisationen, dit rekordmånga elever från hela kommunen sökt i år.

- Vi har också en nyhet. Det handlar om musikalskola, där eleverna får lära sig dans, sång och teater. Vi har rekordmånga sökande till musikalutbildningen, som sker i samverkan med Swing productions, berättar Per-Erik.

Men även om dans- och musikskolan har en stor, bred utåtriktad verksamhet så finns det problem.

Musikskolan i Falun har länets högsta terminavgift, något som mitt i all glädje självklart ger verksamheten en negativ klang.

- Vi har trots begränsad budget kunnat fortsätta med fri dans- och musikalundervisning i årskurs två, i samverkan med grundskolan. Vi har även en avgiftsfri barnkör, som varit mycket uppskattad.

- Vi hade i förra veckan instrumentinformation, där vi presenterade kösituationen på de olika instrumenten. Något som väckte många frågor och skapade frustation för elever i årskurs två, som anmält sig till exempel gitarr, där det redan nu finns över 250 elever i kö, säger Per-Erik Rapp,

Som nybliven chef har Per-Erik en önskelista för framtiden.

- Vi skulle behöva två nya lärare, framförallt på gitarr, men också att kunna utöka stråk- och dansundervisningen. En önskan är också att få en budget i nivå med musikskolan i Borlänge.

Per-Erik menar att dans och musik är viktig i en lärande organisation. Själv tycker han att svenska musik- och kulturskolor borde vara öronmärkta med statliga pengar.

Men framtiden ser ändå ljus ut för dans- och musikskolan, som i år firar 50-årsjubileum. Ett jubileum som kommer att närmare.

- Vi är mitt uppe i förberedelserna inför den stora jubileumskonserten på Lugnet den 12 april. Då ska vi visa upp allt vi har: jubileumsorkester, kör, solister. Det blir en musikfest som vi sent ska glömma.

LILLIS ÅKERBLOM

Mer läsning

Annons