Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dans inspirerade Åke att byta ämne

Annons

I Waldorfskolan är eurytmi obligatoriskt ämne. Ett ämne som kombinerar rytm, poesi och musik.

- Det är en korsning mellan balett och tai-chi, försöker Åke Bergström beskriva det ämne han i Järna och Stuttgart fått utbildning för att undervisa i. Själv uppskattar Åke all dans, folkdans och jazzdans är några exempel på detta.

Åke Bergström, född och uppvuxen i Forssa i Borlänge, satsade annars som ung på en genuint teknisk utbildning. Han utexaminerades 1982 som civilingenjör i elektroteknik vid KTH, Kungliga Tekniska Högskolan, i Stockholm.

Friluftsliv kom tidigt att bli Åkes stora intresse.

- Borlänge scoutkår som jag kom med i som åttaåring är fortfarande min familj. På 1980-talet var det mycket internationellt utbyte och vi är ett gäng från Borlänge som fortfarande umgås med tyskar och belgare. Vi brukar gå på fjällvandringar tillsammans, berättar Åke Bergström. Kontakten med sin scoutkår tänker Åke ha kvar även efter flytten till Norge.

Åke var på 1980-talet lärare på Hushagsskolan och Komvux i Borlänge. De ämnen han då undervisade i var matte och eltekniska ämnen.

I slutet av 1980-talet var Åke aktiv i miljöpartiet de gröna i Borlänge och ledamot i kommunfullmäktige. I fullmäktige debatterade Åke bland annat Östermalms kulturhistoriska värde med kommunalrådet Georg Karlsson. Under 1990-talet var Åke ekologisk och biodynamisk odlare i Ornäs, Dala-Floda och Järna i Sörmland.

Åke är inte längre politiskt aktiv och satsar för dagen helt på lärarjobbet i Lillehammer. Till Norge och den lägenhet som ordnats i Lillehamnmer flyttade Åke i september.

Har du några bestämda planer för framtiden? Kommer du att bo kvar i Norge?

- Allt är så nytt. Jag tänker då både på jobbet som lärare i eurytmi och att ha flyttat till ett annat land. Nu är det inga stora skillnader mellan Sverige och Norge, men en omställning är det trots allt. För dagen har jag inga planer på hur länge jag blir kvar, upplyser Åke Bergström.

Något särskilt firande har Åke inte tänkt sig med anledning av födelsedagen.

SVEN-ERIK OLSSON

Mer läsning

Annons