Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dans ett stöd i sorgen

Annons

Livets motgångar har många skiftningar. Någon kan bli uppgiven över ett kolapapper som kletat fast. När väl kolan är i mun utan papper, känns livet sockersött några sekunder.

En tuffare motgång är när en nära anhörig går bort. För några dagar sedan, den 23 februari, skulle Youti Amanda Norin fyllt sexton år.

Amandas liv blev dock lika kort som en fallande snökristall. Det smälte bort i samma stund som hon föddes. Den förlusten bearbetar mamma Åsa varje dag.Sorgen kan vara outhärdligt smärtsamt och förgörande. Hon lät sorgen ta sin tid och ge den utrymme. När det tunga fått läka ut, fann Åsa en styrka i att låta minnet av Amanda vara ständigt närvarande.

I dansföreställningen Livets Cirkel tolkar hon en symbolisk berättelse i dans, poesi och sång om födelse, liv, död och pånyttfödelse. I Åsas koreografiska karta av både ruvande och livsbejakande rörelser kan varje vilset sörjande människa läsa in sin egen livshistoria.

- Jag spelade elithandboll som junior. Rörelsen i de fysiska träningspassen övergick sedan i mitt intresse för dans. Dans får mig att känna harmoni, som ett nav för att fånga alla andra intryck av natur, samhälle och konst, sägerÅsa Rockberg.

Tidningen träffar Åsa i Orsa just den 23 februari, Amandas födelsedag.

Åsa är i Orsa för att geen föreställning av sin dansandakt, som hon framför i kyrkor, eller andra rum med kyrklig förankring, och en workshop om sitt dansuttryck.

Vi möter en lång och kraftfull tjej, som ser världen lsom en harmonisk måltavla.

Åsa är utbildad worlddance- pedagog, en av tre i hela världen, som i sin koreografi anammar fysiska rörelser från alla kontinenters danskulturer.

Åsa bodde i Mora och Orsa när Amanda kom in i hennes liv. Det var i början av 90-talet.

I livsbagaget hade den forna Östersundsflickan, via spel i hemmaklubben, värvats till damhandbollens toppklubb Irsta och även representerat Sverige i juniorlandslaget. Endast 19 år gammal lade Åsa sin handbollstalang på hyllan och, via resor, arbete och möten, studerade hon andra kulturers olika yttringar.

- Ett bra sätt att lära vår egen kultur.

Dess hjärta tyckte sig Åsa finna i Orsa och Mora. Hon flyttade till Dalarna i slutet av 80-talet och i norra länsdelen mötte hon den svenska folkdansen på Orsa hembygdsgård samt levde med i somrarnas musikfester.

Åsa tog hand om en lokal afrikansk dansgrupp, byggde på sin egen dansutbildning för olika lärare samt mötte internationella danser i samband Falu Folkmusikfestival och Rättviksdansen.

Worlddance-pedagog står för flera parallella förlopp. Förutom dans finns även stöd för att lösa inre konflikter. Det är en modern utbildning som tar vara på gammal kunskap.

Under sina fem år i Mora och Orsa kom Åsa även i kontakt med naturnära sysslor som förstärkte livslusten.

- Jag lärde mig att köra häst och vagn, odlade grönsaker och studerade på Mora folkhögskolas textillinje. Där fick jag arbeta med händernaoch väva ut min kärlek och min saknad av mitt barn.

I den afrikanska dansgrupp, som Åsa ledde, var en av deltagarna enväninna från Orsa.

Åsa och Orsakvinnans vänskap fick ytterligare en gemensam nämnare, när Orsakvinnans 14-årige son tog sitt liv 1997.

- Till minnesgudstjänsten för min goda väns son skapade jag den första koreografin om sorgen och hoppet.

- Under de sex närmaste åren, efter den första minnesdansen om Livets Cirkel, så lade jag till bit för bit.2003 kändes föreställningen komplett att visa. Det är en dans där sorgen får plats och när respekten för den egna ledsamheten fått utrymme finns även plats för glädjen. Sorg och glädje är två sidor av samma mynt. Jag förtydligar min koreografi med sånger à capella, i en blandning av visor, folklig och sakral musik. Dessutomreciterar jag texter fritt ur boken Profeten av Kahili Gibran.

Från slutet av 90-talet har hon varit egen företagare och bland annat arbetat med att med dans och rörelse stärka självkänslan och livslusten hos tonårstjejer. Dessutom leder hon en worlddanceensemble, som har framträtt vid invigningar av Urkultfestivalen och olika idrottsmästerskapbland annat, och hon förbereder just nu en utbildning för nya worlddance-pedagoger.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons