Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Danielsson bärgade Mustangmotor

Annons

Flygplansentusiasten med Mustanger som specialitet, Hans-Erik Danielsson, Brunnsvik, fortsätter att göra fynd i gamla Uppsalaflottiljens övningsområde. Det senaste är ytterligare en Mustangmotor av märket Merlin. Den hittades på 16 meters djup i havet utanför Öregrund.

För ett par år sedan kunde tidningen berätta om hur Danielsson hade låtit gräva fram en motor, propeller och en hel del andra vrakdelar från Mustangen "Blå Filip" som störtade på en åker vid sjön Tämnaren i Uppland 1951.

Hans kommande och verkligt stora projekt blir att bärga ett helt Mustangplan som "väntar" på havsbottnen utanför Dalarö i Stockholms skärgård. Danielsson har redan bärgningsrätten till maskinen som ska plockas upp när hans dykande medhjälpare får tid och tillfälle. En tanke är att planet ska kunna renoveras för att senare bli en sensationell sevärdhet hos Motor och nostalgimuseet i Grängesberg.

Nu fokuserar han emellertid på det senaste kapet.

- Jag har redan fraktat hem motorn från Öregrund, berättade Danielsson med entusiasm när tidningens medarbetare lyckades nå honom per telefon i Strömstad där han för närvarande semestrar tillsammans med familjen.

Den senaste klenoden kommer från en Mustang som störtade vid Stora Kärringön under en övning under vintern 1948. Planet slogs i spillror. Motorn lossnade och kanade ut till en öppen farled där den försvann ner i djupet.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons