Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Daniel Perers har avlidit

Annons

Efter läkarutbildning och praktik i Sverige for Daniel Perers och makan Märta, född Skallsjö, till Belgien för särskilda studier i tropisk medicin, samt språkutbildning. Som 32-åring kom Daniel Perers med makan Märta till Kibunzi sjukhus i dåvarande Belgiska Kongo.

Han arbetade där både med allmän medicin och kirurgi. Ett arbete som kunde variera från tropiska sår och bölder till stora bukoperationer av folk som skadats vid buffeljakten. Daniel Perers vann kongofolkets förtroende och betydde mycket för sjukvården och hälsovården i nedre Kongo. Han återvände flera gånger till arbetet vid Kibunzi sjukhus.

Under kortare och längre perioder har han tjänstgjort på olika platser i Sverige bland annat vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg,

Akademiska sjukhuset i Uppsala, Lidköping, Boden, Bollnäs, Eskilstuna, Visby, Köping och Gävle.

I slutet av 1970-talet återvände han till Falun och var fram till sin pensionering 1985 chefläkare vid Falu lasarett.

Hans stora ansvar och goda ledaregenskaper har inneburit många förtroendeuppdrag både på riksplanet och lokalt.

Han har varit ordförande för Sveriges kristna läkare, ledamot av läkarmissionen.

Han engagerade sig i Svenska missionsförbundets arbete och invaldes i missionsstyrelsen 1969 och var dess ordförande 1977-1985.

Lokalt har han engagerat sig för att skaffa fram utrustning och sjukvårdsamterial att sändas till missionsfälten. Han var drivkraften i Falu missionsförsamlings missionskommitté och lade ner ett stort arbete med att inspirera och informera missionsförsamlingarna i hela Dalarna. I sjukhuskyrkan var han en drivande kraft.

Efter sin pensionering tjänstgjorde han som företagsläkare i Borlänge. Han drev också de senaste tio åren en laserklinik i hemmet.

Daniel Perers hade länge förespråkat en satsning på förebyggande hälsovård och fick på uppdrag av Sida och Svenska missionsförbundet chansen att utarbeta en organisatorisk plan för hur man skulle lägga en stabil grund för god hälsa i Kongo. Ett hälsovårdsarbete som i dag fungerar i republiken Kongo.

Med Daniel Perers har en missionsledare, missionsvän och människovän gått ur tiden. Jag har lärt känna Daniel Perers som en hängiven, engagerad och tålmodig arbetare för andra människors bästa.

Hemmet stod alltid öppet för olika samlingar med bibelstudier, bön och generös förplägnad.

PERERIC SANDSTRÖM

Mer läsning

Annons