Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Daniel bröt med nazismen

Annons

Det förflutna är svårt att radera. Hakkorsen och tatueringarna är borta, men det gamla livet är fortfarande närvarande. Vännerna från förr ser Daniel, 24 år, som en förrädare.

- Jag har legat i koma i tretton veckor efter en misshandel. Mina föräldrar har blivit mordhotade, bilar har blivit förstörda och hunden fått halsen avskuren.

Musiken var inkörsporten för Daniel. Han var tretton år när bandet Ultima Thule slog igenom och han bestämde sig för att bli skinnskalle. Gänget gav trygghet och Daniel blev snabbt känd som bråkstake hemma i Mora.

Några år senare kom han i kontakt med Sverigedemokraterna. I åtta år var han nazist och medlem i Dalarnas nationalsocialister.

Våld och droger var en stor del av Daniels liv. Han drack mycket och missbrukade anabola steroider. Han och kompisarna åkte på organiserade slagsmål i Skandinavien. De gjorde sig redo för det heliga raskriget genom att skaffa vapen.

Vändpunkten kom när Daniel lärde känna Exits grundare Kent Lindahl, själv avhoppad nazist. Daniel började ifrågasätta sina åsikter under samtal och diskussioner.

- Det gick absolut inte på en dag. Man var inne i en ond spiral. Samhället hatar dig, och du hatar samhället, säger Daniel.

Sedan två år tillbaka arbetar han med killar och tjejer som vill bryta med nazismen. Daniel har flyttat från Mora och åker runt bland skolor och berättar om sitt liv.

Under Falu demokratifestival föreläste han på Dalregementet.

Enligt Daniel växer nazismen snabbt i Sverige, trots att sympatisörerna inte syns. I och med att skinnskallekulturen försvunnit, är det i dag svårt att se vem som är nazist eller inte.

Till exempel har Sverigedemokraterna försökt tvätta bort sin rasiststämpel, men Daniel känner igen många av medlemmarna.

- Jag kommer ihåg ungefär hälften av dem. De där grabbarna och tjejerna har varit på samma fester som jag och heilat. De är fortfarande nazister, säger Daniel.

MARIA BIAMONT

Mer läsning

Annons