Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dangardt fick stöd från centern och moderaterna

Annons

Hans tidigare partikamrater, Lotta Bergstrand och Sven-Erik Emanuelsson, röstade som väntat emot Dangardt då folkpartiet ingår i nya majoriteten. Men det räcker med en tredjedel av rösterna för återremiss och därmed vann Dangardt den här gången. Voteringen slutade 19-15.

Dangardt vill att de ekonomiska konsekvenserna utreds om möjligheten att bolagisera kommunens vattenverk, samt att nybyggnation och underhåll av kommunens gatu-, väg-och ledningsnät upphandlas och utförs på entreprenad.

Svaret på motionen var han inte nöjd med. Han begärde återremiss för att få en bättre ekonomisk belysning av vad kommunen tjänar på att lägga ut mer av den aktuella verksamheten på entreprenad.

Abbe Ronsten (s) förklarade att kommunen tagit en va-plan i stor enighet och undrade om det ska utredas igen. I va-planen ligger förslag om rationaliseringar som gör att taxan ska klaras med maximalt en höjning på två procent per år.

När det gäller gatu- och vägunderhåll upphandlas i princip allt redan nu. Vi har inget eget folk som gräver, men eget folk i gropen. Att utreda va-verksamheten en gång till är inte relevant, sade Ronsen.

Stefan Dangardt förklarade att av svaret på motionen kan utläsas att det går att bolagisera viss del av va-verksamheten.

Som svar på Ronstens inlägg sade Dangardt att "vi kanske inte ska ha gubbarna i gropen heller".

I motionssvaret framgår att under 2005 köpte kommunen tjänster för cirka fyra miljoner kronor på gatudelen av verksamheten, samt för lika mycket inom va. Det betyder att cirka 20 procent av verksamhetens kostnader var köpta tjänster.

I övrigt anges att enligt va-lagen ska en kommun anses ha rättsligt bestämmande inflytande över en va-anläggning. Men kommunen får ge någon annan uppdrag att sköta drift av va-anläggning, privat företag eller annan kommunen.

Att bolagisera va-verksamheten möter inget hinder, men däremot kan bolaget inte säljas utan kommunen måste även i fortsättningen ha rättsligt bestämmande inflytande över verksamheten.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons