Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Danderyd vill ta emot flyktingar

Annons

Nedläggningsdömda Integrationsverket är nu på väg att förhandla fram avtal om introduktion av nyanlända migranter och flyktingar med Danderyd och en rad Skånekommuner som tidigare saknat avtal.

Kommunstyrelsen i Danderyd erbjuder Integrationsverket ett treårsavtal för introduktion av omkring 100 nyanlända. Dessutom erbjuder socialnämnden fem platser för ensamkommande minderåriga asylsökande under året.

Besluten är en symboliskt notervärda med tanke på regeringens och migrationsminister Tobias Billströms aktivitet på sistone.

Billström stod vid de moderata kommundagarna i helgen och delade ut flygblad med vädjan om mottagande av ensamkommande till kommunalråden. I torsdags följde regeringsalliansen i koalition med miljöpartiet upp initiativet med ett gemensamt brev till landets kommunalråd.

Han tycker Danderyd har behandlats orättvist när kommunen kritiserats för att inte introducera nyanlända.

Bo Ljung, som sköter verkets kommunkontakter i Stockholms län, har ännu inte nåtts av beslutet.

Men Ljung hyser hopp om att nå avtal med samtliga kommuner i Stockholm län, alltså inklusive moderatledda Ekerö och Vaxholm som är de enda som sedan tidigare saknar avtal.

En liknande bild ges från Skåne län av Lars-Ivar Nilson, som projektleder verkets jakt på introduktionsplatser i södra Sverige.

Fördelningstalen baseras på folkmängd, och tillgången till bostäder och arbeten. Landskrona skulle enligt den beräkningen ta emot 83 personer 2006, men tog i verkligheten hand om 225. För Malmö sade fördelningstalet 595, samtidigt som 1|360 togs emot.

Många Skånekommuner saknar dock avtal, och avvaktan var stor inför valet på grund av Sverigedemokraternas befarade framfart, enligt Nilson. Efter valet har det lossnat. Lomma har tecknat nytt avtal, och flera andra är på gång. I dag har 21 av 33 kommuner i Skåne avtal.

TT

Mer läsning

Annons