Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dan-bysten flyttas till centrum?

Annons

Bysten finns i Kyrkparken, mellan kyrkan och Församlingsgården. Om Bertil Bratt får som han vill flyttas bysten till Engelbrektsgatan.

Närmare bestämt till den öppna platsen mellan posthuset och MK:s Mode. På platsen finns redan ett konstverk i form av en så kallad sarkofag.

- Det var dåvarande stadsarkitekten Holmberg som ordnade med den utsmyckningen på 70-talet. Men konstverket har aldrig uppskattats av Ludvikaborna, säger hembygdsvännen Rudolf Peterson.

Vare sig han eller Berit Odnegård, som också är expert på Ludvikas historia, känner till att "sarkofagen" har något officiellt namn. Sarkofagen, som enligt ordlistan betyder praktlikkista, gavs detta öknamn av Ludvikaborna.

- Det har sagts mycket om den där utsmyckningen. En variant var "bastionen". När Ludvika blev angripet och det började skjutas från järnvägsstationen upp mot stan så skulle man kunna kasta sig ner bakom "bastionen", berättar Rudolf Peterson.

Han uppger att en tanke varit att Dan Andersson-bysten skulle placeras i sarkofagen. Att bysten ännu inte flyttats förklarar stadsarkitekten Göran O. Sundell med att det råder stor osäkerhet om den framtida utformningen av denna del av centrum.

- Från kommunens sida vill vi ju skapa "Entré Ludvika". Där ingår bland annat en gångbro från Bergslagskonditoriet över Bergslagsgatan, stationshuset och järnvägsspåren ned till Väsman. Personligen vill jag också att det skapas ett litet torg mellan stationshuset och Bergslagsgatan, säger Sundell.

Men arbetet med "Entré Ludvika" går trögt och enligt kommunledningen är en väsentlig orsak att det är svårt att få besked av Banverket hur många järnvägsspår de behöver i framtiden.

- En annan orsak är att vi vill invänta besked om hur det blir med Brända tomten. Frågan om flytten av Dan Andersson-bysten har tyvärr dragit ut väldigt långt på tiden men när vi gör något åt den här delen av centrum vill vi ta ett helhetsgrepp, betonar stadsarkitekten.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons