Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dan Anderssons minne hedrades på 116:årsdagen

Annons

Ett 20-tal personer, sanna vänner av Dan Anderssonkulturen, hade mött upp i lokalerna när Roger Broberg och Åke Lundeberg inledde med sång till eget ackompanjemang på gitarr. Programmet hade inte helt oväntat tydlig Dan Andersonprägel och inte minst den kända Nu spelar vårens ljumma vind satt bra med tanke på den rådande årstiden...

En höjdpunkt i programmet var när spelmannen och tillika konstnären Ove Frid utförde musik på den legendariska "svarta fiolen".

Det instrumentet bytte Dan Andersson till sig från en Fryksdaling som kommit till Grangärde finnmark för att köra timmer. Felan blev honom mycket kär och kom att följa honom genom åren. Numera finns den i tryggt förvar på DA-museet.

- Den är en klenod som vi är mycket rädda om, säger museiintendenten Lena Mossbring Carlsson som betonade att det alltid är mycket känsloladdat på skaldens födelsedagar.

Högtidligheterna inleddes redan på morgonen med att en fin bukett med mörkröda rosor lades på Dan Anderssons grav på Lyvikskyrkogården.

I samband med årsdagen bjöds alla besökare på kaffe med tilltugg och entrén var naturligtvis fri. Dagen till ära förekom också försäljning av Dan Andersson-böcker till reducerat pris.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons