Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dan Anderssons minne hedrades

Annons

I skaran av besökare fanns som väntat åtskilliga representanter för de "närmaste".

Ordföranden i Dan Andersson-sällskapets styrelse, Torsten Pettersson, Bollnäs, hörde till de som anlände tidigt. Efterhand var nästan hela styrelsen representerad.

Under förmiddagen for några av ledamöterna till Lyvikskyrkogården för en allvarsam stund vid skaldens grav som pyntades med blomster.

Eftermiddagen ägnades helt åt aktiviteter i museilokalerna och programmet var mycket generöst.

För inledningen svarade spelmannen Ove Frid som spelade på Dan Anderssons svarta violin, en av museets finaste klenoder. Frid bidrog vidare med en utställning med såväl foton som teckningar.

En stor sevärdhet var också konstnären Jan-Erik Drajems staty av en fiolspelande Dan Andersson i skala 1:50. Verket, som är utfört i hans speciella pappersteknik, väckte stor uppmärksamhet och blev flitigt beundrad av de många besökarna.

- Jag tog hit den lagom till den här dagen och nu kommer den att få vara kvar under hela nästa vecka, lovade konstnären.

Övriga medverkande var Roine Lindström, Linköping, som spelade och sjöng, och kändisarna från Saxdalen, duon Roger Broberg och Åke Lundeberg som sjöng, spelade och läste dikter.

Till de inbjudnas skara hörde också sångaren Knut Lareng från Danmark.

Lars Järnemo, Stockholm, ledamot av DA-sällskapets styrelse, berättade känslosamt om den framlidne skaldens liv och verksamhet.

Naturligtvis fanns också Luossa-guiden Linda Rattfeldt och tidigare diton och tillika Dan Andersson-pristagaren Nisse Munck, Nora, på plats för att visa sin aktning för Dan.

I sammanhanget kan påminnas om att sistnämnde tjänstgjorde troget vid stugan i Skattlösberg under hela 21 säsonger.

- Dans födelsedag uppmärksammar vi varje år, men nu när museet fyller 15 år ville vi göra lite mer. Nu är det speciellt med olika aktiviteter som avlöser varandra.

-Dessutom är det fri entré och guidade visningar hela tiden, berättade museets föreståndarinna Lena Mossbring som klädd i folkdräkt samtidigt fungerade som värdinna.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons