Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Dan Andersson vanhedras"

Annons

Det säger stadshistorikern och tidigare stadsträdgårdsmästaren i Ludvika, Rudolf Peterson, med anledning av Bertil Bratts utspel i torsdagens nummer av tidningen.

Bratt tycker det är dags att kommunen på ett värdigt sätt uppmärksammar bygdens framlidne skald med en riktig staty omgiven med vatten, rosor, eld och snäckor på Brända tomten. Med ett sådant monument tror han att 30 000 nya turister ska lockas till stan.

- Jag tycker att Bratt kommer med ett bra förslag, säger Peterson spontant.

- Det är jättefint att han vill få människorna att stanna upp och samtidigt få en lektion om vår nationalskald. Jag är själv väldigt förvånad över att det inte görs något. En turist som råkar få se bysten i Kyrkparken måste ju undra vad det är fråga om, fortsätter han.

Om bysten är ful eller inte är naturligtvis upp till var och en att avgöra. Det som gör Peterson och många andra ledsna är att skaldens minne och livsgärning inte värdesätts med en endaste liten blomsterplanta, inte ens under de årliga Dan Andersson-veckorna.

Där det tidigare fanns prunkande rabatter har gräset fått ta över. Numera kan bystens omgivning uppfattas som kall och känslolös.

- Det ska vara blommor. Blommor gör människor glada. Nu står ju den store skalden där som en fåne i gräset, fortsätter stadshistorikern med vemod i blicken.

- Jag tror faktiskt inte att Ludvika kommun är så fattig, slutar han.

Jan-Inge Jansson, planeringsingenjör på tekniska kontoret har förståelse för att människor är ledsna över situationen vid DA-bysten.

- Men tyvärr handlar det om bristande ekonomiska och personella resurser. Det är inte bara där vi har lagt igen blomrabatter. Många plantor hit och dit blir ju en del pengar och sen ska de skötas samtidigt som vi har dåligt med folk.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons