Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dan Andersson-timmar

Annons

Ett sextiotal personer ägnade en somrig halvtimme av sin måndagseftermiddag åt att vandra genom Sunnansjös gator i Dan Anderssons anda.

Byavandringen leddes av Oscar Swenson, antikvarie i Sunnansjö hembygdsförening. Med hjälp av en röd mikrofon delgav han vandrarna bitar ur Sunnansjös historia och lät sig inte hejdas av de bilar och mopeder som med jämna mellanrum tvingade isär lyssnargruppen likt Röda Havet.

Oscar Swensson plockade fram intressanta fakta om Sunnansjö kring sekelskiftet 1800-1900. Åhörarna promenerade efter och fick sig till livs en dos historia från Dan Anderssons dagar.

- Det här är en riktig pärla, sa Oscar Swensson och pekade på Sunnansjö skola, som byggdes redan på 1850-talet.

Skolhuset är viktigt, förklarade Swensson, eftersom den tidiga byggnationen vittnar om att Sunnansjö faktiskt ansågs riktigt betydelsefullt i mitten av 1800-talet.

Den cirka halvkilometerlånga vandringen avslutades vid IOGT:s lokaler, där Nils Holmdahl och Alvar Orre tog över den församlade publiken och äntrade scenen. På klingande göteborgska och inför ett smockfullt samlingsrum berättade Nils Holmdahl om 1800-talets och sekelskiftets Finnmark. Varvat med Holmdahls berättelse tog Alvar Orre vid och bjöd på dragspelsmusik.

- Alvar Orre är mitt alibi för att prata om Finnmarken, skämtade göteborgaren Nils Holmdahl. Han är genuin, han är uppvuxen i Finnmarken.

Åhörarna var alla utrustade med varsin karta över Finnmarken för att hänga med i berättelsen. Fotografier och kartorna med dess noggrant utpekade platser - Brännkärnstorpet, Kestina, Ljungåsen - gjorde Holmdahls historier än mer levande och lätta att hänga med i.

Denna måndag i Dan Andersson-veckan bjöd även på visor, både med Heidi Baier i Grangärde hembygdsgård och med Linda Styf, Roine Lindström och Björn U Dahl i Grangärde kyrka.

MICHAELA BERG

Mer läsning

Annons