Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dan Andersson skändad igen

Annons

De spraymålade budskapen är kryptiska och helt obegripliga för allmänheten. På bysten står bland annat "GMS" och"Jdanung". På en av parkbänkarna i närheten kan man dessutom läsa "nora ros". En annan bänk är dessutom delvis sönderslagen.

- Jag ska omedelbart ta kontakt med kultur- och fritidsförvaltningen, säger Lena Mossbring-Carlsson, föreståndarinna på Dan Anderssonmuseet. Hon blev negativt överraskad när tidningen kontaktade henne i ärendet på onsdagen.

- Det är ju inge länge sedan statyn var helt nedklottrad med färg och vi tvingades anlita en saneringsfirma för att få den ren, fortsätter hon.

Hon beklagar att den för övrigt vackra kulturminnesplatsen i parken inte får vara ifred för okända vandaler.

- Det är ju så synd. Många människor tycker att det är så fint och rogivande att sitta där och tänka på Dan och finna tröst i hans diktning.

Platsen är också ett uppskattat besöksmål för många turister från när och fjärran som kommer till Ludvika under sommarsäsongen. Nu i augusti månad börjar dessutom tyskar, holländare och andra Europaturister anlända. Även i dessa led finns ett stort intresse för den framlidne finnmarksskalden och hans livsverk.

Enligtförvaltningssekreterare Anki Ullberg på kultur- och fritid är skadegörelse på och vid Dan Anderssonstatyn ett mer eller mindre ständigt återkommande problem.

- Det verkar som om de håller på hela tiden. Det var lika dant förra veckan. Då fick vi också lov att ringa till tekniska så att de fick skicka ut personal för att återställa ordningen.

Ullberg hoppas att allmänheten hör av sig om de ser att minnesplatsen utsätts för fortsatt åverkan.

- Här från kontoret kan vi ju inte se vad som händer och sker där nere.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons