Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dammsäkerhetsarbetet vid Vässinkoski går på lågvarv

Annons

Arbetet vid Vässinkoski kraftverk går på lågvarv i väntan på att miljödomstolen ska godkänna arbetsplanen för ökad dammsäkerhet vid kraftverket, berättar Fortums projektledare Hans Ingfält.

Ingfält var under torsdagen uppe vid Vässinkoski och inspekterade älvsträckan mellan kraftverket och järnvägsbron över Oreälven i Älvho.

Det finns problem längs denna sträcka redan med dagens maxtappning genom utskoven (tappning förbi kraftverket). Bron över Inlandsbanan och ett fritidshus löper största risken att skadas om vattnet släpps på för fullt.

Det finns flera möjliga alternativ för att minimera skadorna, bland annat att gräva ur älvfåran nedströms kanalen. Andra alternativ är att bygga en stödvall som stoppar upp vattnet i älvfåran några hundra meter och hugga ned skogen mellan järnvägen och Oreälven.

Något förbud mot att ha vatten i kraftverksdammen på grund av att dammen är försvagad finns inte. Den enda begränsningen är självpåtagen sedan flera år tillbaka. Kraftbolaget har valt att lägga högsta dämningsgräns är en halvmeter lägre än vad vattendomen medger.

OVE NYSTRÖM

Mer läsning

Annons