Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dåliga betalare av "ölavgift"

Annons

Det var för drygt ett år sedan som tidningen först informerade om den skärpta öltillsynen som bland annat innebär att alla som har folköl i sortimentet har anmälningsplikt.

I Ludvika tar kommunen ut en så kallad tillsynsavgift med 1 000 kronor per år. För de pengarna får handlarna service i form av inspektörer, information och goda råd. Varje försäljningsställe får dessutom en plansch att sätta upp på väl synlig plats. Där kan man tydligt läsa att en burk folköl motsvarar en "fyra" starksprit.

- Alla som säljer folköl måste betala tillsynsavgiften som i detta fall gäller för förra året, påminner Barbro Kangas, handläggare på kommunens vård- och omsorgsförvaltning.

- Alla är registrerade hos oss, men de som vill sluta ska vi naturligtvis plocka bort, lovar hon till de som eventuellt tycker att de 1 000 kronorna blir en för svår belastning för de redan små marginalerna på försäljning av öl och dricka.

Det nya systemet, som bottnar i ett riksdagsbeslut, syftar till att skydda barn och ungdomar under 18 år från skadligt drickande som i förekommande fall kan vara inkörsport till nyttjande även av andra tyngre berusningsmedel.

- Det handlar om att visa omtanke om de unga. Vi får in en del anmälningar om att vissa säljer till barn, men vi kan ju inte bevisa någonting. När vi kommer på besök är det ingen som säljer till minderåriga...

Enligt Kangas händer det dessutom att ölen säljs till äldre personer som sedan agerar langare till de som inte har behörighet att köpa själva.

Eva Thors på ekonomiavdelningens kravsektion bekräftar att 18 handlare missade tillsynsavgiftens förfallodatum. Dessa har nu sju dagar på sig att betala.

- De borde naturligtvis redan ha betalat, men vi avvaktar ett tag innan vi skickar ut några krav, lovar hon.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons