Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dåliga asylkommuner ska hängas ut

Annons

Till hösten ska Migrationsverket hänga ut kommuner som är dåliga på att ta emot asylsökande barn på sin hemsida.

Många svenska kommuner är alltför långsamma i sin hantering av ensamkommande asylsökande barn eller vill inte ta emot barnen alls, tycker Eliasson.

Eliasson anser inte att det rör sig om någon stor uppoffring. Han tror sig också veta att det finns ett folkligt stöd i kommunerna för att hjälpa de ensamma barnen.

Den nye chefen för Migrationsverket har dock förståelse för att de kommuner som redan tagit emot stora grupper av asylsökande reagerar. Bland annat har Södertälje uppvaktat integrationsministern och bett att få en time-out i flyktingmottagandet "för att ge dem som redan bor här en bra start i Sverige".

Migrationsverket har fått mycket kritik under åren, för långa handläggningstider, godtycklighet och diverse skandaler. Eliasson försvarade sina nya medarbetare och kallade de uppmärksammade händelserna för undantag.

Att de nya migrationsdomstolarna bedömt många fall annorlunda och ändrat verkets beslut tycker han heller inte är konstigt. Och Eliasson anser att det är bra att ärenden kan överklagas till en domstol som avgör vilka som får stanna.

Eliasson tror inte heller att den förväntade flyktingströmmen från Irak kommer att förlänga handläggningen. Det finns prognoser på uppemot 150|000 asylsökande.

TT

Mer läsning

Annons