Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dålig vinter skrämmer bort vasaloppsåkarna

Annons

- Jag tror vi får vara tacksamma om årets arrangemang samlar cirka 45 000 deltagare, säger Tommy Höglund, tävlingschef.

På tisdagen gick vasaloppsarrangörerna ut och erbjöd 500 "restplatser" till Vasaloppet, som egentligen varit fullspikat sedan i maj i fjol. Det handlar om returer från europeiska researrangörer, som inte lyckats fylla sina kvoter på grund av snöbristen nere på kontinenten. I huvudsak handlar det om researrangörer i Tyskland, Italien och Tjeckien.

Tommy Höglund säger att vasaloppsstarterna bjuds ut till januaripriset som ligger på 1 625 kronor.

- Det priset gäller fram till den 7 februari, därefter blir de dyrare.

Det så kallade deltagartaket i Vasaloppet ligger på 15 000 åkare och de 500 returerna till trots, är Tommy Höglund övertygad om att alla platser blir fyllda.

- Jag vet att det är väldigt många som vill åka och får vi bara behålla den vinter som sent om sider kommit väcks intresset hos alla dem som varit i valet och kvalet.

Annars märker arrangörerna att det finns en oro hos alla dem som anmält sig. En oro för att förberedelserna inte varit de bästa.

- Det är flera öppet spår-åkare som insett att deras träningsmöjligheter varit begränsade och de vill därför byta ner sig till ett kortare lopp. Det är mycket mera av sådant än vad vi är vana vid.

Enda loppet som för övrigt ökat deltagarantalet jämfört med i fjol är Halvvasan.

Tjejvasan tappar deltagare och Tommy Höglund säger att det är en trend över hela landet att speciella tjejarrangemang slutat sin framgångsvåg.

- För övrigt hade vi i fjol en dialog med Diskrimineringsombudsmannen som ansåg det var fel av oss att arrangera Tjejvasan så länge vi inte hade även en Killvasa i vårt utbud, berättar tävlingschefen för Vasaloppet.

Han summerar att det fattas 1 335 deltagare för att anmälningstalet ska ligga på samma nivå som vid motsvarande tid i fjol.

- Räknar vi ett snitt på 800 kronor per deltagare handlar det i pengar om 1 068 000 kronor och då förstår alla att det handlar om många miljoner i tapp om vi kommer att ha 5 000 färre delatagare i årets vasaloppsvecka.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons