Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dålig styrfart för golfbaneprojektet

Annons

Det var i oktober som tidningen först kunde presentera de storartade idéerna om en 18-hålsbana på gamla fabriksområdet med omnejd.

Den då nybildade interimstyrelsen presenterade en detaljerad karta över hela anläggningen med samtliga hål inklusive driving range och övningsområde inritade.

I det läget var optimismen påtaglig och det fanns till och med en förhoppning om att det praktiska arbetet skulle kunna inledas redan 2005. Så lär det nu inte bli.

Fabriksområdet är, som tidningen tidigare vid flera tillfällen uppmärksammat, starkt förorenat av gamla miljögifter. När golfbaneplanerna blev kända vädrade miljöskyddet i Ludvika morgonluft.

- Om de tar över området tar de också över ansvaret för föroreningarna. Då kan vi ställa krav på att de sanerar, markerade miljöinspektör Kristina Hjerppe.

- Vi tänker inte betala saneringen av en sådan "pesthärd", parerade Gunnar Hellsing i interimstyrelsen.

Trots de uppenbara motgångarna vägrar golffolket att ge upp. En stor golfbana skulle innebära ett stort lyft för hela Säfsbygden, menar de, och avser att kämpa vidare.

På torsdag samlas interimstyrelsen för nya strategiska diskussioner i ämnet.

- Det händer inget och då kan man ju säga att vi har kört fast. Vi har legat lågt men nu ska vi försöka prata ihop oss om hur vi ska gå vidare, säger Sören Johansson som inte försöker sticka under stolen med att projektarbetet går trögt.

Giftet på det övergivna fabriksområdet är den stora bromsklossen. Den process som inletts i regi av miljökontoret i Ludvika befaras bli mycket tidsödande. Hittills har man i princip bara åstadkommit en kartläggning av de värsta föroreningarna. Nu väntar det verkligt svåra uppdraget, att få loss de mångmiljonbelopp som krävs för att klara en grundlig sanering.

Utöver detta krävs åtskilliga miljoner kronor enkom till anläggandet av själva golfbanan.

- Mellan tummen och pekfingret brukar de säga att det kostar en miljon per hål och en 18-hålsbana måste det vara. Men sen ska det ju också vara en klubbstuga och mycket annat så grovt kalkylerat lär det komma att handla om cirka 25 miljoner kronor, slutar Johansson.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons