Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dålig service för dyrt

Annons

En minskad inströmning av asylsökande flyktingar har lett till att Migrationsverket avvecklar totalt 428 platser i Sverige.

Att Migrationsverket väljer att ta bort 68 platser i Garpenberg beror till stor del också på det bristande serviceutbudet på orten.

Det är helt enkelt ett glesbygdsproblem som gör sig gällande för Migrationsverket, samma problem som drabbar Garpenbergs fast boende invånare.

- Asylsökande har tvingats ta buss till Hedemora för att uträtta olika ärenden. Det finns ingen vårdcentral i Garpenberg och ingenstans att ta ut pengar till exempel, säger mottagningshandläggare Annika Johansson.

Sammantaget har detta lett till ökade kostnader för Migrationsverket.

- Annars har det fungerat bra i Garpenberg, men det är skattepengar vi jobbar med och då måste vi hålla igen, säger hon.

Migrationsverket budgeterar 200 kronor per flyktingdygn. Det ska täcka bidrag till asylsökande, lönekostnader för anställda, lokalkostnader, hyreskostnader, kostnader för sjukvård, skolpeng för undervisning i svenska, samt administrativa kostnader.

Annika Johansson ger ett exempel ur ett Garpenbergsperspektiv:

- En ensamstående flykting, med 71 kronor i bidrag per dygn, som måste åka in till Hedemora för att ta ut pengar kostar 131 kronor bara den dagen, bussresan kostar 60 kronor tur och retur.

Att platserna i Garpenberg försvinner betyder inte en minskning av Migrationsverkets totala antal platser i Hedemora.

- I stället hyr vi mer i stan.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons