Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dålig fart på turism

Annons

Maj månad var fantastisk för alla soldyrkare. Värmen låg som ett tryckförband över Borlänge. Naturen exploderade i grönska och knopp, medan trängseln var stor på badstränderna. Det såg ut att bli en kanonsommar. Tills juni månad gjorde entré, vill säga. Men den kom kylan och regnet. En kombination som blev rena skrämselskottet för turismen.

Nu ser experter på området en klar vändning, både på väder- och turistfront.

- Telefonerna går varma hos oss hela tiden, säger Ulrica Svensson vid Turistbyrån i Borlänge.

Turisterna har packat väskorna och är på väg. Siktet är inställt på Borlänge och allt som finns att se och uppleva här. Ornässtugan, museum, fotbollscup och badstränder är bara några exempel. Mellsta camping är ett annat. Där har högsäsongen redan börjat och stugorna är i stort sett fullbokade. Många utländska turister väljer att tälta, medan andra kommer dragandes på husvagnar.

- Vi har många gäster redan nu. De bor här en natt eller två, innan de drar vidare till andra resmål i Dalarna, berättar Anna Linner, receptionist på Mellsta camping.

Nästa vecka börjar Dalecarlia cup - ett arrangemang som fungerar som en riktig turistmagnet.

Mellsta camping kan omöjligtvis rymma alla husvagnsekipage som rullar in i Borlänge lagom till cupveckan, vilket innebär att gräsplättar lite var stans i kommunen blir tillfälliga uppställningsplatser. Feststämningen breder ut sig.

Och vädret? Ja, enligt meteorologerna ser veckan ut att fortsätta som den började. Regn, regn och åter regn. Lagom till invigningen av Dalecarlia på söndag ska det dock vända. Vindarna ska blåsa högsommarvärmen i rätt riktning. Håll tummarna för att den prognosen slår in.

LINDA ERIKSSON

Mer läsning

Annons