Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dålig ekonomi ligger bakom politikeravhopp

Annons

Redan i våras tillkännagav Åsa Engman att hon skulle lämna sitt uppdrag om socialnämnden inte beviljades ansvarsfrihet för verksamheten under år 2003.

- Vi har inte fått någon ansvarsfrihet för socialnämnden. Därför lämnar jag alla mina uppdrag, säger Åsa Engman.

Engman har förutom ordförandeskapet i sociala utskottet också varit ledamot i kommunstyrelsen och vice ordförande i kommunfullmäktige.

Socialnämndens underskott uppgick till närmare 15 miljoner kronor. Enligt Engman är underskottet ett resultat av att verksamheten drivits för att uppfylla kraven som ställs på omvårdnad och äldreomsorg, utan att det funnits tillräckligt med ekonomiska medel.

- Ingen hade en aning om hur mycket det skulle kosta med bland annat den nya LSS-lagen. Samtidigt har vi en äldreomsorg som kräver mycket mer, säger Engman.

Enligt kommunalrådet Gunnar Magnusson (s) har Åsa Engman inte angett några skäl till sitt beslut att lämna sina uppdrag.

- Jag har bara ett papper som säger att Engman lämnar sina uppdrag, säger Gunnar Magnusson.

Han kan konstatera att socialnämnden i likhet med all kommunal verksamhet måste följa kravet på en budget i balans.

- Nämnden har själva lagt sin budget och jag förmodar att det låg en budget som de klarar av bakom politikeravhoppet .

Kommunens revisorer beviljade med viss tveksamhet ansvarsfrihet för år 2002. Därefter hade alla kommunala verksamheter ett år på sig att under 2003 komma tillrätta med underskotten.

- Det gjorde inte socialnämnden, deras budget fortsatte att skena. Därför har revisorerna lagt det här utlåtandet, säger Magnusson.

I den kommunala omorganisationen gjordes socialnämnden om till ett socialt utskott underställt kommunstyrelsen. Sociala utskottets resultat för i år ser hittills bra ut. Vem som ska efterträda Åsa Engman som ordförande kan inte Gunnar Magnusson uttala sig om.

- Vi ska ha ett möte med partigruppen på lördag. Då ska vi diskutera den här frågan, säger Gunnar Magnusson.

Två andra politiker har under senare tid lämnat sina platser i kommunfullmäktige. Det är Bernth Engman, ledamot, och Qui-Lina Engman, ersättare, som hoppar av sina förtroendeuppdrag.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons