Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalfolket trivs där de bor

Annons

Dalarnas invånare trivs där de bor och har inga planer på att flytta. Det visar en undersökning som presenterades vid Länsstyrelsens möte i går.
Två tusen invånare i Dalarna mellan 16 och 79 år fick svara på frågor som: Trivs du här? Hur reser du? Vill du satsa regionalpolitiskt?
Undersökningen Bo i Dalarna har gjorts av Länsstyrelsen i samarbete med Länsarbetsnämnden. Syftet var att på så sätt få veta mer om vad människor som bor i länet tycker är viktigt och vilka förbättringar de önskar sig.
En överväldigande majoritet trivs där de bor och har inga planer på att flytta.
Cirka 70 procent svarar direkt ja på frågan om de trivs på sin ort. Lägger man sedan till de som svarar att de oftast trivs så blir siffran hela 94 procent.
Bara omkring två procent uppger att de vantrivs, eller oftast inte trivs, på den ort där de bor.

Livskvaliteten och naturen framhävs som det bästa med länet. Enligt de som har svarat på enkäten är bra sjukvård det viktigaste i deras situation just nu. Även ett boende fritt från kriminalitet, boende och äldre omsorg förs fram.
Något överraskande blev uppgifterna om att hälften av de som arbetar eller studerar har högst 15 minuters pendlingstid. Ännu mer överraskande blev svaren från de som bor i nordvästra Dalarna, dvs. i Malung, Vansbro och Älvdalen, där över 70 procent har mindre än 15 minuter pendlingstid.
Hälften av alla som färdas med egen fordon säger att de skulle kunna tänka sig åka kommunalt om man förbättrade busstrafiken.
Den kommunala trafiken i Dalarna kritiseras av de tillfrågade eftersom man anser att busstiderna inte är anpassade till arbetstiderna.
Mest kritik riktas mot politik, den offentliga servicen och bristen på aktiviteter för barn och ungdomar. Svarande i yngre arbetsåldrar, 25-44 år kritiserar arbetsmarknaden betydligt mer än övriga.
De som planerar att flytta svarar att de skulle kunna tänka sig bo kvar om arbetsmöjligheterna för dem förbättrades
– Vi behöver en mer intressant arbetsmarknad här, det vill säga större utbud på intressanta, väl betalda jobb, säger länsarbetsdirektör Ewa Löfgren.
Enligt Inger Eriksson, tf landshövding, kommer man efter sommaren att ytterligare diskutera undersökningens resultat i syfte att förbättra livsvillkoren i Dalarna och få de som vill flytta att stanna kvar.

MIRA MIRCIC

Mer läsning

Annons