Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalfolket super med måtta

Annons

- Vi är regelbundet ute i landet och arbetar offensivt mot alkohol, men just i år har vi valt ut 20 kommuner i landet med olika struktur och geografiskt läge för att där pejla hur situationen ser ut, samtidigt som vi vill knyta kontakter för framtida samarbete, förklarade Wrede som åtföljdes av Per Björklund, socialdirektör vid länsstyrelsen.

Stockholm och Skåne är regioner som redovisar den högsta alkoholkonsumtionen i landet.

Rikssnittet är tio liter och dalfolket dricker enligt statistiken åtta liter om året.

Nu kan man inte slå sig till ro för det. Dalarna är ett av landets mest frekventa turistlän och det kan gömma sig ett visst mörkertal i statistiken.

Knarket flödar också i dalakommunerna och Håkan Wrede konstaterar att samma mönster finns i många av landets kommuner.

- Knarkbruket tog riktig fart under 1970-talet, medan vi under det följande decenniet kunde märka en nedgång tack vare de kraftinsatser som gjordes då. Under 1990-talet steg kurvan igen och någon vikande tendens har inte märkts, förklarade Wrede och tillade att Alkoholmkommittén i narkotikafrågor samarbetar med Mobilisering mot narkotika.

- Kommunerna i landet är viktiga instrument i kampen mot alkohol och narkotika och det är oerhört viktigt att kommunledningarna visar ett starkt engagemang för de här frågorna. Drogförebyggande arbete i skolorna är även det av stor betydelse, förklarade Wrede som i Mora besökte Utmelandsskolan där årskurs 5 med klassföreståndare Carina Karlsson tilldelades en check på 1 500 kronor för vinnande bidrag i den tävling kanslienhetens barn- och ungdomsavdelning i Mora kommun utlyst om att vara smart och säga nej till droger.

Tolv klasser i Mora kommun deltog i tävlingen. Utmelandsskolan hade som enda klass gjort tre bildspel som nu blev vinnande bidrag.

Ungdomssamordnare Åke Nyström och barnsamordnare Ann Svensson ansvarade för tävlingen och eleverna i Utmelandsskolan fick även träffa och tala med kommunalrådet Lars Matsson-Frost, fullmäktiges ordförande Bengt Jernhall och fullmäktigeledamoten och socialsekreteraren Anders Stikopers.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons