Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalfolket sover allt sämre

Annons

Undersökningen, som gjorts i samarbete med Karolinska institutet, visar att svenskarna sover allt sämre. På två år har antalet personer med störd eller orolig sömn fördubblats - från 20 procent till 38 procent. De vanligaste orsakerna är stress och oro för arbete och skola.

- När så många i vårt land lider av störd sömn är det inget vi kan ignorera - utan något vi behöver lyfta till diskussion, säger Peter Myrenfors, medicinsk expert på läkemedelsföretaget Sanofi-Aventis.

- För trots att Sverige har rekordlång livslängd har vi också rekordhöga ohälsotal. Frågan är hur stor betydelse sömnen har i detta sammanhang? fortsätter han.

Forskning har visat en nära koppling mellan dålig sömn och ökad risk för bland annat fetma, diabetes, depression och utbrändhet.

I studien har över 2 000 personer över hela landet intervjuats om sin sömn. Bland de intervjuade i Dalarnas och Gävleborgs län svarar hela 77 procent att de sover bra. Den bästa siffran i landet.

Men Lena Mallon, verksam inom psykiatrin i Dalarna och välkänd sömnforskare, tycker inte att man kan dra några högre växlar på just det resultatet.

- Generellt är detta en bra undersökning. Men det går inte att bryta ner den på regional nivå och dra några säkra slutsater rent statistiskt, säger hon.

Problemet är att bara 150 av de intervjuade finns i Dalarna och Gävleborg. Det är en för liten grupp i sammanhanget och slumpen spelar in. Något som troligen förklarar den plötsliga förbättringen i nattsömnen jämfört med året innan.

Enligt Lena Mallon är det över huvud taget svårt att dra några regionala gränser när det gäller sömnproblem. Även om allt tyder på att till exempel storstadsmänniskor sover sämre än andra.

- Det är livsomständigheter som avgör, hur människor har det på individnivå, säger hon.

- Vi vet att vissa grupper löper en större risk. Det handlar bland annat om våra äldre och om yngre med sociala problem. Det finns en stark koppling till ångest, oro och depressivitet, fortsätter Lena Mallon.

I undersökningen har dalfolk och gävleborgare har angett att de sover i snitt sex timmar och 48 minuter per natt. På helgerna, eller när man är ledig, sover de åtta timmar och en minut, vilket är mest helgsömn i landet.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons