Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalfolk minst rädda - om sina huvuden

Annons

Många slarvar med hjälm när de kör terränghjuling i skogen. Men dalfolket slarvar allra mest.

Det visar en stor undersökning om säkerheten bland privata skogsägare.

- Förklaringen kan vara normer och förebilder. I Dalarna finns lite mer av en "machokultur", säger projektledaren Tomas Gullberg, vid Högskolan Dalarna.

Enligt undersökningen använder knappt var tredje förare i

södra Dalarna hjälm när de kör fyrhjulig motorcykel i skogen.

Skogsägarna i Sundsvallstrakten och i Småland är betydligt duktigare på att sätta på sig hjälmen. Där har sex av tio förare den på.

Allra mest säkerhetsmedvetna verkar skogsägande stockholmare. Var femte terränghjulingsförare från Stockholm hade störtbåge och grenavvisare på fordonet.

Försiktiga stockholmare och "tuffa" masar, alltså. Men Tomas Gullberg tror inte att kulturskillnader är hela förklaringen till att skogsägare i Dalarna inte är mer rädda om huvudet. Mest av allt handlar det om dålig kunskap.

- Vad som krävs när man går med motorsågen, det vet nästan alla. Men informationen om hur man ska vara klädd när man kör terränghjuling, har inte varit lika tydlig, säger Tomas Gullberg.

En mc-hjälm med hakband är förstås riktigt bra. Men enligt Arbetsmiljöverket är en skogshuggarhjälm acceptabel. Där finns också visiret, som skyddar mot mindre kvistar. Att få en smäll av en gren eller kvist är den största faran när man kör i skogen.

- Hjälmen behövs verkligen, konstaterar Tomas Gullberg.

I Sverige finns cirka 15 000

terränghjulingar som ägs av skogsägare som jobbar själva i sin skog. Fordonen används inte främst för att köra virke, utan mer för att transportera verktyg, personer eller plantor.

- Terränghjulingarna har beskyllts för att vara dyra leksaker och nöjesfordon. Men vettigt använda kan de fylla en funktion i skogsbruket, säger Tomas Gullberg.

Undersökningen har gjorts inom ramen för Säker skog. Ett stort projekt som riktar in sig på säkerheten bland självverksamma skogsägare i landet.

Det område i Dalarna som undersöks är Avesta-Hedemora-trakten.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons