Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Daldansen kritiseras

Annons

Anita Brunius och Daniel Boberg är båda medlemmar i Nattvandrarna i Hedemora. Vid större helger och arrangemang går de ut och vandrar på stan i syfte att vara ett vuxet stöd för ungdomar.

Senast de nattvandrade var under Daldansen. Arrangemanget har väckt en hel del funderingar bland Nattvandrarna.

- Från början var det meningen att det skulle bli en familjefest men som det ser ut nu så är det bara ett fylleslag, säger Anita Brunius.

Nattvandrarnas upplevelser är att vuxna sitter "klistrade" i öltältet medan barn springer vind för våg i Sveaparken och är rädda för berusade ungdomar och vuxna.

Under Daldansen tog Nattvandrarna hand om många berusade ungdomar som stod och spydde vid trottoarkanter och husväggar. Många dem var tillresta från Falun, Borlänge och Avesta.

För Nattvandrarna är det inte fråga om att arrangemanget ska upphöra.

- Det vore kul om det kunde bli den familjefest det var tänkt att bli när det startade för nio år sedan, säger Daniel Boberg.

I brevet som lämnats till politiker och arrangörer lämnar Nattvandrarna förslag till förbättringar. De vill sprida ut festivalen i centrum och öppna upp staden genom att flytta tivolit och aktiviteter till centrum. De menar att företagare och näringsidkare då skulle få chansen att delta i festivalen på ett lönsammare sätt. Falu Folkmusik Festival, FFF, och Peace and Love-festivalen i Borlänge skulle kunna stå som modell.

- Då skulle vi också få fler vuxna som rör sig i centrum, säger Anita Brunius.

I brevet lämnar de förslag på sex olika punkter:

l Flytta tivolit till grusplanen vid Vasahallen.

l Bilfritt på Åsgatan, gör denna till en gågata under festivaldagarna.

l Fler uteserveringar, håll kvälls- och nattöppet (kaféer och matställen).

l Diverse aktiviteter på Åsgatan.

l Eventuella knallar/försäljare utspridda på ett fåtal platser.

l Städningen efter varje festivaldag kan eventuellt läggas ut på olika föreningar.

Nattvandrarna menar att i och med detta kan Sveaparken få vara festivalens centrum för artister, uppträdanden och öltält där vuxna själva kan skilja på när barn bör vara med och inte.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons