Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Daldansen illa anpassad

Annons

- Vi fick gå värsta omvägen för att i huvudtaget kunna komma in, berättar Petra Backlund, personlig assistent åt Marjan Dasdani. Alla andra kunde gå in vid ingången vid posten. Men jag och Marjan Dasdani, den som jag är personlig assistent åt, blev dirigerade bort till antingen stentrappan eller Stureskolan.

Petra och Marjan hade en endagsbiljett, men endast de som hade förköpsbiljetter fick gå in den vägen. Dessutom var det avstängt en bit så de fick gå ett kvarter extra för att i huvudtaget kunna ta sig runt. De andra i Hass-gruppen fick lov att tjata till sig för att bli insläppta vid förköpsbiljettingången.

- Man blir så arg, inte ska man behöva tjafsa på grund av rullstolar, säger Ida Josefsson, personlig assistent åt Astrid Larsson. Jag tror inte att folk har tänkt på det här. Men det borde de ha gjort i alla falll. Astrid håller med och säger att hon tycker att det är en dryg situation.

En annan sak som också var drygt var ståplatserna vid stora scenen.

- För de som har elektriska rullstolar kan man justera höjden på, men det är värre för dem som har manuella stolar, menar Petra. Folk tog ingen hänsyn så för att kunna se något var vi tvungna att flytta längst bak.

Att fallhöjden inte är godkänd för rullstolsburna är känt.

- Visst är det för brant vid Sveaparken, säger Petra.

Tommy Samuelsson, en av de ansvariga för Daldansen, säger att man är medveten om detta problem med för hög fallhöjd.

- För att det ska bli godkänt för rullstolsburna måste fallhöjden högst vara 7cm per meter, men tyvärr är Sveaparken mycket mer än så, säger han.

I praktiken skulle det vara mycket svårt att göra något åt just detta och om man skulle bygga en ramp skulle den få gå i zickzack och bli väldigt lång.

Men Sveparken har i alla fall handikapptoaletter och varje år har man försökt att förbättra Sveaparken så att den ska bli mer tillgänglig för alla.

- Det är ju också en ekonomisk fråga, menar Tommy.

Man kommer att ha ett utvärderingsmöte då man tar upp just problemet om framkomlighet. Sedan förs detta vidare till kommunen och tekniska kontoret vilka är de högsta hönsen i denna fråga.

BOEL ENGKVIST

Mer läsning

Annons