Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalavädret helt normalt

Annons

- Det är en myt att sommaren har varit kall. Juli låg helt normalt här i Borlänge, säger Lars Andersson, klimatobservatör.

Många platser i Sverige fick nytt nederbördsrekord i juli. Vann gjorde Karesuando som höjde 1947 års rekord med 47 millimeter till 214 millimeter regn under juli månad.

Men på flera ställen i Dalarna har det regnat ungefär lika mycket som normalt.

- I juli fick vi 66 millimeter nederbörd här i Borlänge, normalt är 67 millimeter, så det ligger nästan onormalt normalt, säger Lars Andersson som mäter nederbörd för SMHI på Hagalund i Borlänge.

Lars Andersson mäter också temperaturer och har gjort det i över 30 år.

- Mitten av juli var kylig, den 14 juli var dygnsmedeltemperaturen bara 9,9 grader. Det är på gränsen till att inte räknas som sommar, men i övrigt låg dygnsmedeltemperaturen 0,1 grad under det normala, berättar han.

Augusti har däremot haft en högre temperatur än vanligt. De första tolv dygnen i augusti var dygnsmedeltemperaturen 20,3 grader i Borlänge.

Natten till i går fick Stora Spånsberget mest nederbörd i hela Sverige, väderstationen ligger ungefär två mil från Lars Anderssons station. 27,8 millimeter regn kom i Stora Spånsberget. I Idkerberget, på andraplats, kom det 18,2 millimeter.

- Nederbörden kan komma väldigt lokalt. Här kom det bara några stänk samma natt, säger Lars Andersson.

Några somrar har satt sig i minnet på honom.

- Jag kommer ihåg sommaren 1975 som väldigt varm. Vi hade värmerekord i Sverige och här i Borlänge var det 33 grader den sommaren. År 1962, däremot, var en urusel sommar som också kombinerades med en riktigt snöfattig vinter, berättar han.

Sölve Olsson mäter nederbörd på Fiskodlingen i Särna. Där har det regnat betydligt mindre än förra sommaren.

- I år fick vi 37,5 millimeter regn i juni, förra året kom det mer än dubbelt så mycket regn, 81,1 millimeter, säger han.

Även juli hade hälften så mycket nederbörd som i fjol, men augusti ligger redan över medelnederbörden.

- Den fjärde till femte augusti fick vi riktigt mycket regn, då kom 94,4 millimeter på mindre än två dygn. Särnasjön höjdes med nästan åtta decimeter och en del vägar blev skadade av vattenmassorna, berättar han.

JOHANNA LUNDIN

Mer läsning

Annons