Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalatrafik slopar äldrerabatt

Annons

Beslutet att ta bort rabatterna för pensionärer som reser med biljetter och rabattkort motiveras från Dalatrafik med att lokaltrafiken redan subventioneras med skattemedel. Pensionärerna har enligt Dalatrafik fått rabatt på rabatten.

- De som ändå reser mycket ska ha rätt till en rabatt. Därför har vi valt att införa ett seniorkort, säger Christer Silfverin, vd för Dalatrafik.

Det nya kortet kostar 2 400 kronor, en stor kostnad för många pensionärer, men gäller för resor under ett år och i hela länet.

- Vi har haft många pensionärer som hört av sig och tycker att det är fel. Det som gynnar pensionärerna är ett lågt pris varje dag, säger Ann-Marie Petterson, ordförande i PRO:s konsumentråd.

Kostnaden går att dela upp på en månadsinbetalning via autogiro, men det hjälper inte de sämst ställda, menar Ann-Marie Petterson. Kortet betyder också att den som bara gör korta resor inte har någon nytta av rabatten.

- Det är för mycket pengar. Det hjälper inte att kostnaden går att dela upp. Många av de äldre pensionärerna har dessutom inte möjlighet till autogiro, säger Ann-Marie Petterson.

- Det betyder också att man tvingas binda upp sig under lång tid.

Dalatrafiks beslut ingår i en del i arbetet med att städa upp bland de många olika rabattformer som tidigare funnits. Tidigare har studentrabatten slopats och ersatts med en ungdomsrabatt. PRO tycker att organisationen borde fått chans att lämna synpunkter innan beslutet om att slopa rabatten togs.

- Vi fick över huvud taget ingen information innan beslutet redan var klart, säger Ann-Marie Petterson.

- Vi kan aldrig fråga enskilda grupper, varken pensionärer eller ungdomar, innan vi genomför en prisändring, säger Christer Silfverin.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons