Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalatrafik satsar på bussar till Sälen

Annons

Sista chansen för studenternas nattbussar.

Och en satsning på fler bussturer mot Sälen.

Så kan man sammanfatta Dalatrafiks nya tidtabell, som börjar gälla från måndag.

Efter tryck från högskolan har Dalatrafik tidigare inrättat nattbussar mellan Falun och Borlänge på onsdagar och torsdagar. Men nu är dessa bussar hotade.

- Skulle vi gå efter beläggningen skulle nattbussarna redan varit borta. Det här är sista chansen. Om inte fler åker på dessa bussar den här vintern har vi inte råd att ha de kvar, säger Björn Floresjö, chef för Dalatrafiks planering.

Under sommaren har Dalatrafik testat de nya fordonsdatorerna med automatiska hållplatsutrop på några turer mellan Falun och Borlänge.

- Vi kommer att fortsätta försöken under september månad.

Den nya vintertidtabellen innehåller fler möjligheter att med buss ta sig till Sälenfjällen för resenärer som kommer till Borlänge med tåg.

- Vi förlänger bussturen 11.40 från Borlänge. Den har tidigare bara gått till Vansbro. Nu fortsätter den till Malung och har anslutning till Sälen, berättar trafikplanerare Sven Göransson.

Också turen 15.35, även den som en anslutning till ett Stockholmståg, förlängs. Den som stannat redan i Björbo fortsätter till Malung/Sälen.

- Dessutom inför vi ytterligare en eftermiddagstur per dag från Sälen till Högfjället.

Övrigt som är värt att notera med den nya tidtabellen:

o Linje 15 från Hedemora/ Långshyttan går numer till Falun och lasarettet, i stället för som förra vintersäsongen till Hofors-Valbo. Resande kommer till Falun vid 11-tiden och bussen går sedan från Falu lasarett 13.45 för att vara i Långshyttan 14.30 och i Hedemora 15.10.

o Det blir lördagstrafik på linje 20, Falun-Vika. Här införs två dubbelturer på lördagen.

o Ytterligare en eftermiddagstur sätts in vardagar från Falun 14.10 till Amsberg, linje 59.

o En ny efterfrågad morgontur från Rättvik 6.15 till Mora lasarett 6.45 och Mora busstation 7.00 blir nu verklighet. Här finns också anslutning mot Älvdalen.

o Det blir ytterligare en direktbuss mellan Borlänge och Falun på vardagsförmiddagarna. En annan nyhet är att direktbussarna på linjen 253 kommer att gå till Jaxrondellen. Tidigare har bussarna stannat vid Vägverket.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons