Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalatandläkare rycker ut i Estland

Annons

Deras uppgift är att förbättra tandstatusen på närmare hundratalet utvecklingsstörda barn vid Karula barnhem i Dalarnas vänlän Viljandi i Estland.

- Det har hänt väldigt mycket sedan första gången vi var där. Nu är personalen mycket intresserad och glad när vi kommer. De som jobbar där frågar och vill veta. Så var det inte i början när vi kom. Då kände vi oss mest som vi var till besvär, säger de fyra.

Terje är tandläkare vid sjukhustandvården i Falun, Karin är tandhygienist i Orsa, Annica i Borlänge och Christina är tandsköterska i Falun. Till vardags.

- Vi har pengar för en femte resa till hösten, sedan får vi se om det blir någon fortsättning, säger Terje:

- Vi har gått igenom ungefär 70 av de 100 barnen. Det är otroligt intensiva dagar, inte minst känslomässigt. Det handlar om en genomgång och sanering av munnen på barn som aldrig haft någon tandvård. Men nu börjar man få insikt om hur viktigt det är med förebyggande tandvård. Man har märkt på barnhemmet att barnens allmänna tillstånd har blivit bättre.

Vid de senaste resorna har Karin och Annica utbildat personalen vid barnhemmet i grundläggande förebyggande tandvård. Ett diplom med både Dalarnas och Viljandis landskapsvapen har delats ut till ett 70-tal personer.

I Estland är det inget överflöd på tandhygienister direkt.

Det finns två tandhygienister i hela Estland. Det kan jämföras med en bra bit över 100 i Dalarna.

- Bara på Jakobsgårdarnas klinik i Borlänge är vi fem tandhygienister, alltså mer än dubbelt så många som i hela Estland, säger Annica.

De fyra från Sverige har nu bjudits in till tandläkarhögskolan i Tartu.

- Jag vet inte om det finns ekonomiska möjligheter att åka dit, men det känns roligt att vi uppmärksammats på det sättet, säger Terje.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons