Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalastugor vill anställa tio på fem års sikt

Annons

För tillfället är det mycket nyproduktion i företaget och det finns kapacitet att göra upp till 40 timmerhus per år. Företaget levererar både nyckelfärdiga hus, exklusiva timmerhus och även leverans av hus som är väderskyddade och där kunden själv slutför arbetet. Men Peter tror att det är det nyckelfärdiga helhetskonceptet som kommer att bli en allt viktigare konkurrensfaktor.

Företaget har åtta timmermän, tio snickare och tre murare anställda. Till det kommer kontorspersonalen.

I år har företaget anställt två personer, varav en timmerman. Och Peter tror att det är fullt realistiskt att växa med ytterligare fem till tio personer på fem års sikt:

- Men det är viktigt att organisationen hänger med och att vi säkrar kvaliteten, säger han.

De sista två åren har företaget märkt att det skett ett tydligt uppsving i efterfrågan. Peter tror att förklaringarna ligger i det låga ränteläget, att många vill flytta till Rättvik och att marknadspriserna går upp vilket gjort det fördelaktigare att låna.

På en vanlig persondator visar han en imponerande datorframställd visning av olika inne- och utemiljöer av timmerhus. En slags virtuell miljö där kunden kan kunden välja färger, inredning och mycket annat och direkt på datorn se hur slutresultatet kommer att bli. Möjligheten finns att skapa sitt eget unika personliga timmerhus. Branschen går mot att bli allt mer kundanpassad och kunderna finns över hela världen.

- Vi exporterar till både Norge, USA, England, Tyskland och även från Danmark har vi förfrågningar, berättar Peter Mattisson som hyser stark framtidstro för företaget.

Även hos Ollas timmerstugor i Rättvik är det stor efterfrågan på timmerhus. Företaget bygger mest fritidshus och har åtta anställda. I slutet av förra året nyanställdes en timmerman.

- Det har gått väldigt bra det här året, men även förra året var bra. Egentligen hinner vi väl inte med, vi har fått lov att tacka nej till en del kunder, berättar vd:n Christer Ollas som även han pekar på det låga ränteläget som en av förklaringarna till den ökande efterfrågan.

Men de allt mer öppna gränserna sätter också press på de svenska timmerhustillverkarna.

- Det är ett växande hot från öst, det är många timmerhustillverkare som vill in på marknaden, berättar Peter Mattisson.

Men han framhäver att timmerkvaliteten och just kunskapen om att leverera nyckelfärdiga hus, där kunden kan skräddarsy sitt eget hus, är starka konkurrensfaktorer för dalaföretagen.

GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons