Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalarnas Tidningars chefredaktör avgår

Annons

Enligt den polisrapport som finns från händelsen har Gruhs färdats ensam i en personbil längs riksväg 71. I Dala-Floda, tre kilometer väster om korsningen till Knusberget, har han enligt egen uppgift väjat för en älg, och kört av vägen ner i diket. Några synliga skador kunde polisen inte se vid olycksplatsen.

Eftersom polisen misstänkte rattfylleri, togs ett utandningsprov, som visade 0,94 milligram alkohol per liter luft, vilket motsvarar det dubbla i promille alkohol i blodet. I och med den höga promillehalten, mellan 1,8 och 1,9 promille, är Gruhs misstänkt för grovt rattfylleri. Ett brott som ofta leder till fängelsestraff.

Efter förhör omhändertog polisen körkortet, och ärendet kommer nu att lämnas över till åklagare.

För tre år sedan kom det fram att Gruhs hade kört bil i onykter vid två tidigare tillfällen. Efter en time out fortsatte han då som chefredaktör och ansvarig utgivare för Dalarnas Tidningar.

Det gör han inte nu.

- Det är oerhört sorgligt det som hänt. Det är ju ett faktum att både vi andra i företaget och Christer själv för tre år sedan kom till insikt om att Christer är alkoholproblematiker. Vi bestämde oss då för att satsa på att han skulle kunna bemästra det, det var hans inställning och vi ville ge det en chans. Det satsades på alla vederbörliga sätt. Det stod helt klart att det måste lyckas, säger Pär Fagerström, vd för Dalarnas Tidningar.

- Det har varit väldigt mycket positivt på resan fram, både vad gäller aktiviteter och hur Christer har mått. Därför var det här bakslaget väldigt tråkigt. Samtidigt var det uppenbart att detta inte fick misslyckas. Därför är slutsatsen logisk att när det nu misslyckades så kan inte Christer fortsätta i denna utsatta roll. Christer drog själv den slutsaten. Annars hade någon annan gjort det åt honom, säger Fagerström.

Christer Gruhs har varit chefredaktör för Dalarnas Tidningar sedan 1994, och ansvarig utgivare sedan 1996.

Conny Jonsson kommer att fungera som ansvarig utgivare för Dalarnas Tidningar.

När kan Dalarnas Tidningar ha en ny chefredaktör?

- Jag har ingen prognos på det. Chefredaktörfrågan är en fråga som måste penetreras noggrant, framförallt i styrelsen. Det kommer att ta sin tid, säger Fagerström.

Är det givet att chefredaktören också ska vara ansvarig utgivare?

- Det är en sak som vi får pröva. I en så stor organisation som vår kan man lägga upp rollerna på olika sätt.

Vad händer med Gruhs, blir han kvar i företaget?

- Vi ska pröva frågan om det går att finna en mindre utsatt men nyttig roll i företaget för Christer. Men även en sådan roll måste självfallet innehålla nykterhet.

Ragna Fahlander är ordförande för journalistklubben vid Dalarnas Tidningar.

- Jag är förskräckt över att det hänt igen. Han har varit en uppskattad medarbetare i många år, men klubben stöder hans beslut att avgå som det enda möjliga i det här läget. Det är oacceptabelt att tidningens främste medarbetare beter sig på det sättet, säger Fahlander.

Fotnot: Att vara ansvarig utgivare för Dalarnas Tidningar innebär att ha det yttersta ansvaret för vad som publiceras i Falu Kuriren, Borlänge Tidning, Södra Dalarnes Tidning, Nya Ludvika Tidning, Mora Tidning, samt på dessa tidningars hemsidor på internet.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons