Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalarnas nystartsjobb går till männen

Annons

Den första januari infördes nystartsjobben. Tanken är att långtidsarbetslösa ska få jobb genom att arbetsgivaravgiften slopas en tid.

Men nu visar det sig att de flesta som får jobben är män. En anledning är att jobben finns i privata sektorn, tror fackförbundet SKTF.

– Nystartsjobben borde utökas så de också gäller offentlig sektor. Nu gynnar de mest män. Det finns massor av uppgifter inom kommuner och landsting där nystartsjobb behövs, säger Eva Nordmark, förbunsordförande för SKTF.

I Dalarna har 49 personer fått nystartsjobb sedan årsskiftet, av dem är 14 kvinnor och 35 män. Så ser det också ut i resten av Sverige, 70 procent av nystartsjobben går till män.

– Det finns en väldig efterfrågan inom teknik-, industi- och verkstadsyrken inom den privata sektorn nu. Till de jobben söker sig mest män, säger Jan Sundqvist, utredare på länsarbetsnämnden i Dalarna.

Han tror också att det kan spela in att de flesta långtidsinskrivna i Dalarna är män, eftersom arbetsgivaren får mer rabatt för dem som varit arbetslösa längre tid. Av 877 långtidsinskrivna i Dalarna är 45 procent, eller 399 kvinnor.

När det gäller den förra regeringens satsning på arbetslösa, plusjobben, var fördelningen betydligt jämnare. Av de 693 som fortfarande har plusjobb i Dalarna är 350 kvinnor.

Tror du att fördelningen mellan män och kvinnor skulle vara jämnare om nystartsjobben också fanns i den offentliga sektorn?

– Absolut, det tror jag. Det finns ju ett stort behov inom till exempel vården där det skull kunna fyllas på. De typiskt manliga jobben finns ju mest i den privata sektorn.

Den 1 januari 2007 infördes nystartsjobben. De ger arbetsgivaren rabatt genom att betala arbetsgivargiften.

Det nya stödet är riktat till privata arbetsgivare och offentliga arbetsgivare som bedriver affärsverksamhet.

Ett av villkoren för nystartsjobb är att man har varit arbetslös minst ett år, eller sex månader om man är ungdom.

Arbetsgivaren får i regel stödet lika länge som den person som ska anställas har varit arbetslös.

I Dalarna har 49 personer fått nystartsjobb sedan årsskiftet, av dem är 14 (30 procent) kvinnor och 35 (70 procent) män.

Mer läsning

Annons