Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalarnas landsting bäst för inkontinenta kvinnor

Annons

- Att Dalarna toppar statistik är ingen slump, anser överläkare Lannér. Fram till början av 90-talet hade vi stort uppdämt operationsbehov. Nu är köerna borta och vi ligger medvetet kvar med ett högt antal inkontinensoperationer.

Kvinnors läckage, inkontinens, är absolut inte åldersbundet. Både yngre och äldre kvinnor drabbas.

Barnmorskors uppmaning "Knip för livskvalitet och bättre muskulatur i bäckenbotten" ger resultat.

Kvinnor som av olika skäl ändå drabbas av läckage, kan skatta sig lyckliga om de bor i Dalarna.

Inkontinens går snabbt att åtgärda. Kvinnokliniken har inga väntetider och det operativa ingreppet, som sker under lokalbedövning, betecknas som relativt enkelt.

-Kvinnor som skrivs in för operation under morgnarna, kan i regel gå hem på eftermiddagen, med följande sjukskrivning, en till två veckor, säger överläkare Lannér.

-Det operativa ingreppet ger gott resultat. Ingreppen är dessutom billiga och enkla att utföra. Många kvinnor söker bot direkt på sjukhuset, påpekar överläkaren.

Kvinnokliniken har under tio års tid följt upp över tusen opererade kvinnor. Resultaten är goda.

Inkontinens är besvärligt. För många kvinnor är det förknippat med rädsla att kissa på sig. Med oro och rädsla följer sänkt livskvalitet.

Inkontinens orsakas ofta av dålig muskulatur i bäckenbotten. Vissa gånger är besvären förknippade med förlossning, andra gånger är inkontinens åldersrelaterat.

Så kniip kvinnor! Urologer, läkare, barnmorskor påpekar, att bäckenbottenträning eller knipövningar finns med vid alla typer av inkontinens.

BIRGITTA KNIFSTRÖM NORD...N

Mer läsning

Annons