Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalarnas jubileumspresent

Annons

Förutom 500 bollar till ett bollhav var Landstinget Dalarnas jubileumspresent ett nytt utvecklingsavtal med Viljandi län. Det nya avtalet innebär:

Munhälsovård. Landstingets tandvårdsförvaltning fortsätter sitt arbete för att förbättra munhälsan för de som bor på socialcenter Karula. Det handlar både om akuta insatser och om förebyggande tandvård. Här ingår också fortsatt utbildning av personalen i basal tand- och munhygien.

Fortbildning av sjuksköterskor. Sjuksköterskor i Karula ska få fortbildning kring synen på funktionshinder och sjukdom, medicinering av utvecklingsstörda, samt förmågan att förstå och tolka utvecklingsstörda personer.

Trädgård blir dagcenterverksamhet. Rättviks Naturbruksgymnasium har tidigare ställt iordning delar av den gamla trädgården i Karula. Den ska nu utvecklas så att den också kan fungera som en dagcenterverksamhet där ungdomarna kan ges en meningsfylld sysselsättning.

Elever från gymnasiet ska under handledning av sina lärare delta i det direkta arbetet att utveckla och omforma trädgården i samverkan med landstingets vuxenhabilitering.

Utbildning av förändringsledare. För att ytterligare utveckla samarbetet och verksamheten i Viljandi ska två personer per enhet/gruppbostad på barnhjälscenter och Karula utbildas av landstingets habilitering. De ska bland annat få fördjupad kunskap om funktionshinder/diagnoser kopplat till förutsättningar för självständighet och aktivitet, attityder, kommunikation, autism och institutionsskador.

Fortbildning av specialister. Landstingets habilitering ska ge specialistgrupper (sjukgymnast, logoped, pedagog och psykolog) fortbildning.

Utveckla habiliteringsplaner. För att ytterligare stärka det arbetet ska landstingets habilitering ordna föreläsningar och praktiska demonstrationer för barnen och deras föräldrar kring olika funktionshinder och dess effekter.

Fortbildning av arbetsterapibiträde. En person har tidigare fått utbildning för att kunna ansvara för hjälpmedel som nyttjas på de olika institutionerna. Personen ska nu få löpande handledning och vidareutbildning i hjälpmedelshantering.

Hjälpmedelsteknik. Landstingets hjälpmedelsförvaltning åtar sig att skapa en utbildning inom hjälpmedelsteknik för en person från Viljandi. Personens uppdrag ska sedan bli att sköta, anpassa och laga de hjälpmedel som används av boende både på avdelningen i Karula, av barn och ungdomar vid Viljandi barnhjälpscenter och handikappade ungdomar och vuxna i eget boende inom Viljandi län.

Mer läsning

Annons