Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalarnas befolkning ökar

Annons

Enligt siffror från Statistiska centralbyrån ökade Dalarnas befolkning med 180 personer det första halvåret i år.

- Men vi ska komma ihåg att vi även förra sommaren hade en befolkningsökning, något som sedan blev till ett minus vid årets slut. Av tradition har vi haft starkare halvårssiffror, säger Carlsson.

Men det finns saker som talar för att det nu skett ett rejält trendbrott efter ett decennium med rejäl befolkningsminskning i Dalarna:

l Det föds allt fler.

- Främsta anledningen till att vi tappat så många invånare de senaste tio åren är att födelsetalen varit på tok för låga. Nu har födelsetalen ökat år från år, och vi ser en klar trend som ger tilltro till framtiden, säger Göran Carlsson.

l Alla kommuner utom Falun har ett flyttnetto. Fortfarande är det flyttnettot som gör att länets befolkning har ökat.

l Inflyttningen till länet är fortsatt stark.

- Det är tredje året i rad som vi redovisar starka inflyttningssiffror.

l Dags för en ny tioårsperiod.

- De senaste tio åren har vår befolkning minskat. Men många har glömt bort att det föregicks av en tioårsperiod när vår befolkning ökade. Förhoppningsvis är det nu dags för en ny sådan tioårsperiod.

Men det finns också orosmoln:

l Fler flyttar från länet.

l Falun, som de senaste åren haft ett bra flyttnetto, har plötsligt som enda dalakommun fler som flyttar ut än som flyttar in.

- Den stora besvikelsen den här gången var utflyttningssiffran, som är högre än de senaste årens siffror. En stor överraskning är att Falun har en minussiffra när det gäller flyttnettot. Men jag tror att det här är en tillfällig svacka för Falun, och inget trendbrott.

Varför är då dessa befolkningssiffror så oerhört intressanta?

- För att befolkningens storlek har sådan enorm betydelse för kommunernas och landstingets intäkter. Till exempel, för varje person som Dalarna ökar sin befolkning med, innebär det 13 000 kronor per år i intäkt för landstinget i form av statsbidrag. I stort sett hela landstingets underskott kan översättas med minskade intäkter på grund av befolkningsminskningen de senaste tio åren.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons