Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalarnas arbetslöshet minskar mest i Sverige

/

Annons

För första gången sedan början av 1990-talet är arbetslösheten i Dalarna lägre än riksgenomsnittet.

De närmaste 1,5 åren kommer 2 800 fler behövas på arbetsmarknaden.

Länsarbetsnämnden räknar med att 30 000 personer i länet kommer få jobb det närmaste året.

- Det är en väldigt bra arbetsmarknad nu. Det går bra för Dalarna och vi är på väg emot en kraftig minskning av arbetslösheten, säger Jan Sundqvist, utredare på Länsarbetsnämnden.

Det senaste året har arbetslösheten i länet sjunkit mest jämfört med resten av Sverige. När det gäller ungdomsarbetslösheten sticker Dalarna verkligen ut.

I dag är 832 ungdomar i Dalarna arbetslösa. En siffra som inte varit så låg sedan 1980-talet.

Hittills i år har antalet jobb som rapporterats in till arbetsförmedlingen i länet ökat med 27 procent jämfört med samma period 2006

Det är högkonjunkturen i kombination med pensionsavgångarna som gör att mer arbetskraft kommer behövas i länet den närmaste tiden.

- Om vi skulle stänga dörrarna till arbetsförmedlingen skulle de inskrivna ta slut på fyra månader om de skulle kunna ta de jobb som finns, säger Jan Sundqvist.

Byggbranschen är en av de branscher som kommer behöva mest folk de närmaste åren. Även handel, tjänstesektorn, vård och omsorg och industrin kommer behöva mycket folk.

- Nu kommer vi i stället få trassel att hitta kompetens och företagen kommer få sänka sina krav på erfarenhet hos de nyanställda, säger Jan Sundqvist.

- När det gäller byggbranschen tror jag inte vi kommer hitta all personal den behöver, säger han.

Göran Persson ser den närmaste tidens arbetsmarknad i Dalarna som en jättemöjlighet.

- Eftersom befolkningen i Dalarna är äldre än resten av landet kommer pensionsavgångarna tidigare här. Der betyder att vi får lättare att hitta arbetskraft, säger han.

- Det kommer dessutom göra det lättare för nya svenskar att få jobb.

Mer läsning

Annons