Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalarnas äldsta uvhona misstänks ha förgiftats

Annons

Den nu skadade honan bor nämligen sedan många år tillbaka med sin make på Fågelmyran i Borlänge. Hon är uppfödd av miljövårdsdirektör Stig-Åke Svensson på länsstyrelsen och släppt som ungfågel i Bäsna den 13 september 1987.

Den aktuella honan är alltså fyllda 17 år och enligt Ringmärkningscentralen en av landets äldsta utplanterade uvar. Dessutom är hon tveklöst den mest produktiva, då hon och maken i slutet av 90-talet lyckades dra upp två kullar ungar samma år.

- Det är helt unikt och visar att det är födotillgången som är det avgörande för fortplantningen, säger uppfödaren Stig-Åke Svensson.

Han har tillsammans med personalen på Fågelmyra följt det bevingade parets liv och leverne i många år. Däremot är det först nu han får veta att den unika ålderskvinnan är den unga hona han gav friheten i september 1987.

Stig-Åke Svensson har i många år varit verksam som uppfödare i projektet Berguv Dalarna. Han hoppas nu innerligt att honan ska repa sig och kunna återvända till sin väntande make i Fågelmyra.

Det var djurskyddsinspektör Anna Sörlin, som efter larm från personalen på Fågelmyra fick i uppdrag att hämta den skadade fågeln.

Hon körde den till Falu djursjukhus för att få akut hjälp, men då berguven är kronans vilt måste den inom 48 timmar flyttas till en godkänd rehabiliteringsanläggning.

För uvhonans del betyder det att den under dagen kommer att flyttas till Järvzoo för fortsatt behandling och konvalescens. Om den svarar på behandlingen och blir bra kommer den sedan snarast möjligt att återförenas med sin make och den väntande personalen på Fågelmyra i Borlänge.

PIA PERSSON

Mer läsning

Annons