Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalarna toppar listan på antalet vapenbeslag

Annons

- Anmärkningsvärt, säger kommissarie Per Åke Mårtensson, som med anledning av vapensituationen specialutbildar poliser som ska arbeta i länet.

Ingen annanstans i landet gjordes så många vapenbeslag som i Dalarna under år 2002. Länet backade visserligen något i tabellen under förra året, men ligger fortfarande bland de tre-fyra län i landet där flest vapen finns.

En situation som polisen i Dalarna är mer än väl medveten om.

- Jag tycker att det är anmärkningsvärt. Men så ser det ut. Och i Falun-Borlänge regionen är det allra vanligast förekommande.

Det säger kommissarie Per-Åke Mårtensson vid polisen i Dalarna.

Trenden har varit tydlig.

Det är numera vanligt att kriminellt belastade personer bär vapen. Vid visiteringar och husrannsakan i hem eller bilar återfinns allt oftare knivar, baseballträn, tårgasspray eller skjutvapen. Och oftast säger sig innehavarna bära dessa föremål för att skydda sig själva.

Men det är inte mer än fem månader sedan en polisman i Borlänge senast blev beskjuten. Det var den 9 september förra året som en polisen observerade en person längs Hagavägen. Mannen var sedan ett par dagar anhållen i sin frånvaro misstänkt för ett grovt brott.

Polismannen var ledig den här dagen, men valde ändå att följa efter den misstänkta mannen och samtidigt larma sina kollegor. Det upptäckte den misstänkte 23-åringen och i panik försökte han göra sig av med ett vapen.

Ett skott avlossades och kulan passerade nära polismannen. Han chockades av händelsen och 23-åringen ställdes inför rätta. Domen blev nio månaders fängelse.

På grund av den situation som råder i länet genomgår samtliga poliser som ska arbeta på fältet en specialutbildning. Det är en så kallad bastaktisk utbildning som löper över en kursvecka.

- Två gånger om året gör vi det här och hittills har vi hunnit utbilda 140 poliser i länet. Även aspiranterna serveras en kortversion av den, berättar Per-Åke Mårtensson.

Under kursveckan får poliserna bland annat lära sig hur man på ett säkert sätt genomsöker byggnader, stoppar fordon och efterföljer misstänkta brottslingar i stadsmiljö och terräng.

Så polismannen som utsattes i helgen kan ha klarat sig för att han visste hur han skulle agera?

- Det vågar jag inte påstå. Men helt klart är att de här kunskaperna är nödvändiga om man ska arbeta som polis i den här regionen.

LINDA ERIKSSON

Mer läsning

Annons