Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalarna satsar på kamp mot mygg

Annons

Tanken är att kampen mot myggorna i år ska finansieras av staten samt berörda landsting och kommuner. Totalt beräknas det kosta 7,7 miljoner kronor.

- Även om det bara handlar om en del av Dalarna, berörs vi av problemet. Det är uppebart att det här är en ganska plågsam historia, konstaterar landstingsstyrelsens ordförande Alf Johansson, som sagt ja till bidrag.

Gävleborgs landsting utreder frågan och lämnar besked nästa vecka. Därifrån har Nedre Dalälvens utvecklings AB ansökt om 300 000 kronor till projektet.

Från Uppsala och Västmanlands landsting blev det kalla handen.

- Västmanlands nej var en överraskning, eftersom så stor del av drabbade områdena ligger där, säger Bo Larsson, projektkoordinator för Biologisk Myggkontroll nedre Dalälven.

Västmanlands landsting motiverar sitt nej med att myggbekämpning borde vara en statlig angelägenhet. Ingenting som landstingen ska behöva satsa pengar på.

De tillfrågade kommunerna har alla ställt upp i kampen mot myggorna. Avesta, Sala, Älvkarleby, Heby, Sandviken, Tierp och Gävle bidrar sammanlagt med över två miljoner kronor.

Staten har ännu inte lämnat något besked om storleken på bidraget. Det har talats om 2,1 miljoner. En siffra som Bo Larsson helst vill dubbla.

Han beskriver nu läget som problematiskt:

- De pengar vi har räcker till att bekämpa ungefär 700 hektar. Det är väldigt lite om det blir ett myggår. Vi skulle behöva ett par miljoner till.

Bakgrunden till projektet är att myggplågan kring nedre Dalälven tidvis är olidlig. 2001 provades det biologiska bekämpningsmedlet BTI med goda resultat. Förra sommaren genomfördes den första riktiga bekämpningen.

En utredning om framtiden för verksamheten pågår och ska presenteras den 1 maj.

- Då hoppas vi få en mer permanent lösning för finansiering, säger Bo Larsson.

BTI har tidigare använts med framgång i andra länder. Medlet innehåller bakterien Bacillus thuingensis som tar sig in i mygglarvens tarmkanal och dödar den.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons