Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalarna Privattandläkare vill ha högre ersättning

Annons

Privattandläkarna i Dalarna har med omedelbar verkan sagt upp avtalet med lands-tinget när det gäller barn- och ungdomstandvården.

Privattandläkarna vill ha en högre ersättning och framförallt en dialog med landstinget.

Något, som trots att det står i avtalet, man inte haft, enligt privattandläkarna.

Från den 1 september 2001 blev det möjligt för privattandläkarna i Dalarna att få ersättning för att behandla barn och unga. Detta hade tidigare bara varit Folktandvården förunnat.

Någon massflykt över från Folktandvården till privattandläkarna har det inte blivit. Sedan starten har 333 barn och unga i åldrarna 3-19 år behandlats av privattandläkare i Dalarna. Det totala antalet i den här åldergruppen är 50 000-60 000.

- Att vi säger upp avtalet handlar framförallt om att vi vill få i gång en diskussion, en dialog, med landstinget, säger Tyge Olsson från privattandläkarna.

Ersättningen som privattandläkarna får för barntandvård är 690 kronor per barn, plus momskompensation på 20 kronor, totalt 710 kronor. Men av dessa sätts 40 kronor av till en riskfond, vilket gör att tandläkaren får 670 kronor per barn de behandlar.

- Det är den lägsta ersättningen i landet, så det finns anledning för oss att diskutera en höjning av den ersättningen, säger Tyge Olsson.

Enligt avtalet skulle landstinget senast den 30 juni ha aktualiserat frågan om ett nytt avtal. Något som inte gjorts enligt privattandläkarna.

- Om jag inte minns fel finns en klausul i avtalet om att man ska säga upp avtalet ett halvår i förväg. Görs inte det förutsätts avtalet gälla ett år till. Vi har haft upp frågan i tandvårdsstyrelsen, och beslutat oss för att inte säga upp avtalet, eftersom vi vill fortsätta. Detta kan inte vara någon hemlighet för privattandläkarna, säger Carin Runeson, s, ordförande i tandvårdsstyrelsen.

- Men jag ser ingen konflikt i detta. Vill privattandläkarna ha en diskussion med oss ställer vi självklart upp. Vi från vår sida tycker att detta ska fortsätta, och det förutsätter jag att också privattandläkarna vill, eftersom det var de som initierade avtalet.

Är det aktuellt att höja ersättningen till privattandläkarna?

- Det vet jag inte, det är inget som vi har diskuterat, säger Runeson.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons