Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalarna minskar mest

Annons

Dalarna har från den 1 januari till den 30 september minskat befolkningen med 231 personer, enligt färska siffror från SCB.

I somras pekade det på ett plus på 180.

Vad har hänt?

- Ja, det vet jag inte. Men jag kan konstatera att både Falun och Borlänge har en utflyttning. Kanske kan det hänga ihop med högskolan, säger Jan Björkengren, som arbetar med befolkningsrörelser och omvärldsbevakning vid Region Dalarna.

Men högskolan har inte sett något stort tapp av studenter.

- Nej, vi har inte sett någon minskning av antalet studenter. Däremot ökar studierna på distans, exempelvis till våra stora utbildningar till lärare och sjuksköterskor. Om det slår igenom på befolkningsstatistiken har jag ingen aning om, säger Bertil Hammarström vid Högskolan Dalarna.

Den kommun som tappar flest invånare i länet är dock Ludvika. Totalt ett tapp på 187 personer.

- Jag är lite överraskad över att vi har minus 106 på flyttnettot. Jag konstaterar att alla de fyra största kommunerna har minus på flyttnettot. Jag har ingen bra förklaring till det, säger Ludvikas kommunalråd Roger Stål.

- Det tredje kvartalet är normalt sett en dålig period för oss när unga flyttar för att läsa på högskolor. Vi får hoppas att det rättar till sig. Och en positiv sak är ju att det trots allt har flyttat hit 725 personer.

Även Säter har drabbats av rätt stor utflyttning, minus 62.

Men det finns ett område som visar riktigt bra siffror: Siljans-området. Såväl Rättvik som Mora och Orsa ökar sin befolkning. Och allra mest Leksand, som ökat mest i hela länet.

- Vi har jobbat mycket med att få en attraktiv kommun, och jag vill gärna tro att det är en effekt av det. Vi har vackra omgivningar, en bra kommunal service, och en lång period med bra företags-klimat och duktiga företagare som investerat mycket de senaste åren, säger Göran Wigert, kommunchef i Leksand.

- Vi är förstås tacksamma för att inflyttningen är så bra. Men ska man ändå vara lite orolig så är det för att vi fortfarande har för få födda.

I Dalarna har det fötts 355 färre än vad det har dött.

- Det föds fler, men vi ligger fortfarande efter länen söderut. Vilket inte är så konstigt, eftersom vi förlorat många unga kvinnor de senaste tio åren, säger Björkengren.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons