Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalarna i EU Nej- och ja-sägare ställs mot väggen

Annons

Eva-Britt Svensson (v):
Vill du se ett starkare EU?

- Nej.

Varför?

- EU:s fria rörlighet på varor, tjänster och kapital går ut över vår hälsa när Systembolagets och Apotekets monopol hotas, det urholkar våra fackliga rättigheter, EU jobbar hela tiden för att minska den offentliga sektorns andel av BNP. Vi måste börja föra tillbaka makten till Sverige igen.

Är parlamentsvalet ett höger-vänster-val?

- Det är både ett höger-vänster-val och ett val som handlar om EU:s struktur. EU är i grunden ett nyliberalt projekt. Systemkritiker måste finnas på plats i Europaparlamentet.

Är EU bra för Sverige?

- Definitivt inte. Jag har varit ordförande i Folkrörelsen nej till EU, och mitt EU-motstånd är djupt rotat. Jag jobbade intensivt för ett nej till EU och ett nej till EMU. Det har inte hänt något som gett mig en anledning att ompröva det beslutet.

Varför?

- För att vi har avhändigt oss för mycket makt. Flygbolagen och färjebolagen sköter i praktiken allt mer av vår asylpolitik, på grund av EU. Systembolagets och Apotekets monopol är i fara. Och, framför allt, människors liv är viktigare än rörlighet över gränserna.

Är det så kallade tjänstedirektvet ett hot mot de svenska arbetarna?

- Ja, definitivt. Jag menar att de borgerliga partierna gör en felaktig tolkning när de säger att detta inte kommer att påverka arbetsrätten speciellt mycket. Det kommer det att göra.

Är förslaget till ny grundlag (konstitution) för EU bra?

- Absolut inte.

Varför?

- Det innebär en dramatisk förändring som innebär att EU-rätt alltid går före nationell rätt. Det innebär ömsesidiga försvarsförpliktelser och innebär en militär upprustning. Det tar nya steg mot EU-staten.

Ska vi folkomrösta om den?

- Ja.

Varför?

- För att svenska folket aldrig har fått möjlighet att tycka till om den här frågan i något val. Människor kan ta makten över sina liv, bara de får chansen.

Viktigaste frågan i valrörelsen?

- Det är nog tjänstedirektivet. 100 års fackligt arbete riskerar att på sikt gå i graven.

Varför ska folk rösta?

- Det är viktigt att bry sig, och parlamentet har fått allt mer makt. Jag kan förstå att folk inte vill bry sig för att man tycker att EU är för långt från verkligheten, att beslutsprocessen är komplicerad och att det är svårt att se vad valet betyder. Jag kan förstå det, men inte acceptera det.


Lars Leijonborg (fp):
Vill du se ett starkare EU?

- Ja, på ett antal områden. Men det betyder inte att vi inte är kritiska till EU på flera punkter. Men vi är i grunden ett tydligt ja-parti.

Varför?

- För att det finns ett antal områden där vi måste samarbeta på det här sättet för att nå resultat. Den gränsöverskridande brottsligheten och miljön är tydliga exempel.

Är parlamentsvalet ett höger-vänster-val?

- Det är både ett höger-vänster-val, men också en fråga om ja och nej till EU.

Är EU bra för Sverige?

- Ja.

Varför?

- Därför att om vi ska klara våra kuster från oljeutsläpp, undvika att mänskligheten påverkar klimatet, om vi ska få fast knarkbaroner och människosmugglare måste vi samarbeta inom EU.

Är det så kallade tjänstedirektvet ett hot mot de svenska arbetarna?

- Nej, tvärt om. Detta är så uppenbart att socialdemokraterna blåst upp denna fråga för att kunna mobilisera sina väljare i valet. Socialdemokraterna vill göra detta enbart till ett höger-vänsterval, och då tycker man att den här frågan passar. Men tjänstedirektivet är tvärt om bra för Sverige.

Är förslaget till ny grundlag (konstitution) för EU bra?

- Ja, tillräckligt bra för att det bör antas.

Varför?

- Den innebär inga dramatiska förändringar av hur det fungerar i dag. Den tar några steg till ett starkare samarbete inom det rättsliga området, vilket är bra. Men framför allt blir EU:s lagar enklare och tydligare.

Ska vi folkomrösta om den?

- Nej.

Varför?

- Just för att den inte innehåller några stora förändringar.

Viktigaste frågan i valrörelsen?

- Brottsbekämpningen. Klarar inte EU av att bekämpa brottsligheten kan det hota EU:s utveckling. Ta exempelvis trafficking. Jag blev chockad när jag hörde att sexhandeln till våra EU-länder är större i sin omfattning än slavtrafiken var över Atlanten. Det ger en dimension på problemet.

Varför ska folk gå och rösta?

- För att även Falun berörs av knark-smugglare. För att även Dalarna känner av klimatförändringarna. Åtminstone kommer våra barn och barnbarn att göra det. Detta är frågor som berör alla.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons