Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalarna ett eldorado för hästar?

Annons

- Det handlar både om hästturism, djuromsorg och miljö, säger säger Per Mårthans, projketledare för Hästlandet Dalarna.

Trav, ridklubbar, islandshästar, turist-ridning... Det finns många olika grenar av ridsport och runt om i länet pågår små egna projekt.

- Jag hade själv planer på att utveckla samarbetet mellan ridklubben, travbanan och Naturbruksgymnasiet här i Rättvik, berättar Per Mårthans.

- Men Jordbruksverkets hästutredning och ett möte hos förre landshövdingen Gunnar Björk, födde tanken att vi borde kunna göra saker tillsammans och därför bildas nu den ideella föreningen Hästlandet Dalarna.

Mycket av föreningens framtidsvyer handlar om att utveckla Dalarna till ett län som ska locka såväl hästturister med bland annat olika evenemang och ett nätverk av hästleder, samt att få hästfolk i stan att flytta hit.

Men det handlar också om att förstärka samarbetet i vardagen mellan den redan befintliga hästnäringen.

- Det finns ingen konkurrens mellan till exempel travsporten och ridsporten, men det finns inget naturligt samarbete heller. Bara genom att vi träffats inför föreningens bildande har sådana möjligheter redan upptäckts, fortsätter Per Mårthans.

- Vi är duktiga på hästar här i länet, men vi kan bli ännu bättre! Dalarna är ett riktigt hästeldorado, nu gäler det att hitta en bra marknadsföring, avslutar Per Mårthans.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons