Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalarna drabbas när Barsebäck II stängs

Annons

Beslutet applåderas förmodligen även av danskarna, eftersom det leder till ökad elexport till Sverige från danska kolkraftverk.

Centern börjar uppenbarligen darra på manschetten eftersom de antytt, att de inte är främmande för att byta sida och i stället liera sig med de borgerliga partierna i kärnkraftsfrågan.

Detta föranledde uppenbarligen skrämselhicka hos regeringens ansvarige minister då det begav sig, Leif Pagrotsky.

Skrämselhicka har uppenbarligen även drabbat flera socialdemokratiska kommunalråd i kommuner med elintensiva industrier som Oxelösund.

Där har kommunalrådet Benita Vikström (s) tagit initiativet till att bilda ett nätverk av kommunalpolitiker, i första hand i kommuner med elintensiva industrier, som motsätter sig stängningen av Barsebäck II. Allt mot bakgrunden av insikten, att varje stängning av ett kärnkraftverk, får återverkningar med stigande elpriser. Stigande elpriser i sin tur, får förödande konsekvenser för sysselsättningen i elintensiva industrier, ja rent av nedläggningar.

Inte minst Dalarna med sina elintensiva industrier är i hög grad beroende av den framtida prisutvecklingen på elektricitet. Till exempel kommer Kvarnsvedens pappersbruk från och med 2006 (det vill säga efter fullbordandet av pågående utbyggnad) att ha en årlig elförbrukning på cirka 2 600 GWh och därmed vara landets största enskilda elförbrukare cirka 1,8 procent av Sveriges totala elkonsumtion.

Hur ställer sig kommunalråden i Smedjebacken, Avesta och Borlänge till nätverket?

Detsamma gäller för länets s-märkta riksdagsledamöter. Kommer de att vända ryggen till nätverket mot stängningen av Barsebäck II och i stället förlita sig på norsk naturgas för att rädda länets energikrävande industrier?

Men än finns det hopp om en framtid för Sveriges kärnkraft. För än en gång ligger avgörandet i väljarnas händer. Vid valet 2006 kommer det så vitt jag förstår det i varje fall vara ett parti, som utfäster sig att därest Barsebäck II stängs, verka för omgående omstart av detsamma därest de får väljarnas förtroende vid valet. Inte bara omstarta Barsebäck II, utan även omstarta Barsebäck 1.

Ja även öppna dörren för uppförandet av fler kärnkraftverk i Sverige. Det är bara för Sveriges alla kärnkraftbejakare att vid valet rösta på ifrågavarande parti.

OLLE NELSON

Olle Nelson är Ludvikabo och debattör med särskilt intresse för energi-

försörjningen i framtiden. Han har varit aktiv politiker för folkpartiet.

Mer läsning

Annons