Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalarna blöder allmogeskatter

Annons

Museet har tämligen blygsamma samlingar i jämförelse med andra länsmuseer. Läget förbättrades 1996 genom inrättandet Dalarnas Försäkringsbolags kulturstiftelse.
Utlandet en starkt drivande kommersiell kraft.

Priserna för vanliga köpare på auktioner kan förefalla höga. Men med internationella mått är Dalarnas kulturhistoria till salu för en billig penning.

För utförsel av kulturföremål tillverkade före 1860 behövs tillstånd. Andra länder har senarelagt denna brytpunkt, men Sverige kan inte ändra på åldersgränsen utan tillstånd av EU.

– Regeln tillkom på 1960-talet och skulle skydda föremål äldre än 100 år. Den borde naturligtvis uppdateras. Logiskts sett borde brytpunkten vara 1903, säger Rune Bondjers.

Tillstånd till export av kulturföremål prövas av Kungliga biblioteket, Riksantikvarieämbetet, Riksarkivet, Nationalmuseum och Nordiska museet.

Ansökningarna uppgick till 520 stycken 1995. Nu är ökar de snabbt och uppgick 2002 till 1245 stycken. Hur mycket illegal export som förekommer är mycket svårt att uppskatta.

– Jag ser en hel del skåp och klockor som bjuds ut hos handlare i USA. Priserna är högre där, men egentligen inte så mycket högre. Det tyder på att sakerna köpts billigt i Dalarna, säger Bondjers.

Inköpen görs på auktioner, där kapitalstarka handlare bjuder högt, och efter dörrknackning på gårdar i särskilt Västerdalarna.

För att Sverige ska ha möjlighet att kräva tillbaka ett kulturföremål som förts ur landet olagligt måste det vara värt mer än 50000 euro, ungefär 460000 kronor. Så dyra allmogeföremål finns knappast. Bondjers uppger att vackra skåp i undantagsfall kan kosta över 100000 kronor.

Stig Jonsson, en av landets ledande handlare vad gäller allmogemöbler och en av de största exportörerna till USA, ser inga större problem med utförseln.

– Det jag säljer till amerikanerna är det för det mesta något fel på; det kan vara utbytta delar, framskrapad färg eller ommålat. Toppobjekten, som svenska skåp med proveniens, finns det fortfarande en marknad för i Sverige. Kan man köra in långtradare med sprit och cigarretter så kan man väl köra ut möbler. Det är bara att köra över bron, säger Jonsson till Dagens Nyheter.

– Det stämmer att det inte är de extraordinära föremålen som exporteras. Jag har ännu inte gjort några sådana fynd i USA. Men riktigt fina saker försvinner från Västerdalarna till Norge.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons